Tidak boleh duduk tegak sebab sakit punggung

Hai semua nak tnya .. saya baru bersalin secara normal dan nie Hari ke 10 saya berpatang.. saya masih tidak dapat duduk secara normal mesti kena duduk senget sbb bahagian punggung sakit bila nak duduk tegak gitu..ada tak ibu² yang pernah mengalami situasi yg sama seperti saya?adakah ia normal?#firstmom #ingintahu

18 Balas

tak pasti normal atau tak. tapi saya pon mengalaminya lepas bersalin bulan nov lepas. memang sakit sangat, nak naik bed hospital pon sampai senget2, nak duduk betul2 tak boleh, nk bangun dari duduk tu paling seksa. sekarang dah 2 bulan pon masih terasa sakit bahagian punggung tu. macam tak normal pun ada sebab bersalin 1st dulu takde pula macam ni 😅

Kita sama ibu. Hari ni hari ke9..Memang tak boleh duduk tegak apatah lg nak duduk lama2. Duduk lama sikit, punggung akan rasa sakit dan kebas2. Berjalan pun susah. Tp makin hari sya rasa makin okay. Petuanya sis kena rajin berjalan ke dapur ke bilik ke..jgn duduk atau baring terlalu lama. Perut pun dah kempis

1y ago

Alhamdulillah setakat nie smua okay kecuali duduk tegak..terseksa lah jugak..😞dah banyak kali try tpy masih tak bole..tak pasti sbb jahitan yg banyak sngat smpai effect dia cmtu atau bukan..

normal. sis berurut awal² nak betulkan urat selepas bersalin. saya dulu tahan 3 minggu sakit. lepas mengurut 5-6 kali baru rasa lega. tambahan kita trauma lagi nak duduk asyik fikir kat bawah tu macam mana. yang penting, duduk atas kerusi atau lunjurkan kaki, jangan bersila atau bersimpuh dalam pantang.

Saya pun sama lepas bersalin tak boleh duduk tegak , saya urut lepas 20hari berpantang sebab jahit banyak so saya takut , lepas je urut tu teruss boleh duduk tegak bersila jalan laju semuaa boleh rasa ringan je badann .

1y ago

Saya jahitan banyak plus kelentit kuyak huhuuu , pastu jahitan episiotomy saya pun terbukak huhu ngeri ingat . Awak cubala urut lepas jahitan awak okay , sebab tukang urut saya pun cakap dekat saya kalau takut tunggula 80% jahitan awak okay . Saya pun urut lepas jahitan saya okay sikit hehe , InsyaAllah takde apa😘

sy pula tak boleh jalan normal. mesti berkangkang jln. klau jln mcm biasa kaki, pinggang semua sakit. sy bersalin normal tanpa jahit, berat baby 3.5kg. doktor ckp mungkin dri kesan bersalin baby besar.

1y ago

saya berslin normal ank first bert 3.23 ..ank pertma mesti ade jhit skit tpi saya bgga lah saya mampu wlpon rse tk mampu

normal rasa semua tu sbb masih baru lg.. tp klau dh tempoh sebulan lebih 2 bln lebih x hilang baru rujuk doktor.. sbb sy ada mslh sakit tulang ekor slps bersalin.. anak dh besar masih terasa sakit

saya pun alami perkara yg sama. lepas habis pantang 44 hari terus berurut kt punggung n kelengkang, alhamdulillah hilang sakit2 tu.Mak bidan ckp masa bersalin semua beralih, ni dia dh tlg betulkan.

1y ago

harapnya begitulah..risau jugak tgok diri sendiri yg tak leh nak duduk tegak nie...risau effect akan datang nnti tpy harap² takdepape..

normal. sebab kita takut2 dgn luka jahit. lagi 1 sebab kita duduk susu kan baby membongkok. masa berurut mintak bidan tekan punggung. baring tegak. habis pantang rajin kan buat renggangan.

1y ago

saya dah ari ke 12 berpatang tanpa baby sbb baby masih kena tahan ward..jadi saya masih blom nyusukan baby..masa berurut aritu ada tekan juga punggung...sakit sangat²..sbb saya aritu 2 Kali Dr jahit...sbb Kali pertama Dr jahit tak betul Dan ada Luka yg tak dijahit..

Saya pun sama time pantang dulu hari ke 9 atau 10 start sakit punggung.. Duduk sakit berdiri sakit.. Lapik duduk pun sakit.. Lepas beberapa hari baru okey

1y ago

ambik masa lama tak untuk okay?risau jgk sbb haritu nurse datang dia macam terkejut sbb saya takleh duduk tegak

sy bersalin normal n berjahit byk.. mmg punggung sakit, lama2 ok tu.. sy sampai ke tulang blkg sakit lgi.. harini berpantang hari ke 25