Buku pink

Hai semua. Nak tanya, bila boleh buka buku pink di klinik yer? Usia kandungan mencecah brape minggu baru boleh buka buku pink?

101 Balas

Saya nak buka masa 6weeks, tapi nurse kata awal, dia kata 8weeks boleh dtg buka..tapi kna call dulu KK, sebab ada KK hari2 tertentu je boleh buka buku pink and ikot kawasan tinggal.. jadi bila saya call, tarikh yg free utk saya buat buku pink dah 9weeks masa tu. 😅 saya rasa secara am, mgkin 8 minggu kot KK mula buka buku pink.. tak semua kk la mgkin..

Sy mse tu bukak buku.. kandungan 4week 2days.. pergi kk just untk kepastian btl ke preggy.. trus nurse bukak buku pink.. tp mse tu scan xnmpkla.. 8week repeat scan bru nmpk janin n degupan jantung.. skrg dh 9week.. 😊

5y ago

Same la..sy bru cek semlam kt kk..da mmg tau positif preg,tp saje nk pengesahan kk,dpt kptsan positif,nurse suruh trus pi klinik desa jumpe nurse kt sane tok buat buku..sy bru 5week 5day ...

Bila2 masa boleh buat buat pink.. Tapi saya 22 week baru buat buku pink sbb baby start gerak dlm perut baru saya tahu saya mengandung.. Nasib baik nurse tak marah sbb 12 thn dah tak mengandung.. 😊😊

Terus buka je sis. Jangan lambat sangat sampai 12 minggu. Di sini ada panduan mcm mana nak buka buku pink. Semoga berguna! https://my.theasianparent.com/klinik-kesihatan-ibu-dan-anak-buku-merah

5y ago

Nurse mmg bg tarikh lambat sikit. Ikut je tarikh nurse bg. Sbb sesetengah kkia usia kandungan 8-10mggu baru blh bukak buku pink klu usia 4-6mggu diorng suruh tggu dulu. Sbb masih baru kan. So apa2 ikut je tarikh nurse bagi.

Ikut tempat masing² mcm tempat sy KK bukak buku pink start 8-12w, n kene pastikan baby tu ade heartbeat, nak senang bawak gambar scan dari klinik swasta tunjuk, depa xbyk soal dah

kire last period u and tahu brp weeks . pergi klinik yang boleh scan untuk tahu baby ade or takde . if ade ,bawak gambar scan tu pergi kk boleh bukak buku pink .

Sebelum masuk minggu ke 12. Saya buka buku pink week ke 8. Bawak siap2 copy surat nikah, copy bil letrik @ bil air tempat tinggal. Saya siap bawak copy ic suami.

Once dah dpt confirmation letter bhwa sis preggy..so blh bt buku pink dah...blh bt kt klinik swasta atau kerajaan...sb sy bru blik dr klinik..dr bgtaw mcmtu

Seeloknye bile dpt tahu preggy 6weeks blh bukak dh. Kena buat appointment dlu baru blh buka buku pink. Depend klinik

Before 12weeks. Boleh call klinik tdekat utk tnya. Some klinik xsuruh buka kalau kandungan masih awal.