Minum Air Gula

Hai semua, hari ahad ni sy dah kena minum air gula... ad tips tak utk sy x mual/muntah masa proses minum tu.. tq semua ❤️

25 Balas

masa sy minum air gula mula mula dulu.. lama sy pegang cawan tu.. pastu konon jalan sana sini pusing satu kk tu nk cari ketenangan..(senanya nk jauh dari nurse 🤣) bila dah duduk.. sy try cium bau air gula tu.. mmg mual bau dia.. smpai akak yg duduk sblah saya tgur "jgn dicium air tu.. telan ja trus nnti awak muntah.. minum sementara msih pns..pstu cari dinding.. sandarkan kepala.. tutup mata.. klu ada fon tgok movie.. jgn fikirkan sgt likat air gula kat tekak tu" 🤣disebabkan msih awal pagi msa tu air tu panas lagi baru bancuh.. mmg minum sekali nafas ja.. mula mula okayh jalah.. borak punya borak akak yg tgur tu rupanya dah bnyak kali minum air gula.. hahhahahah berpengalaman.. 🤣tapi balik umah mmg muntah.. mual 2 hari 🤣 pstu mak sy msak tomyam.. pedas pedas masam.. legaaaaaaaaaa gila..

1y ago

insyaAllah aamiin.. sy doakan juga moga urusan awk dprmudahkan dan selamat smuanya.. aamiin

1st time try, saya cube gune teknik pernafasan tu, which is tahan nafas dan minum tpi saya xleh nk teruskan sbb dh trmuntah, pastu kene buat 2nd appointmnt.. pastu, 2nd time bru boleh habiskan sbb sebelum minum saya dh sapu minyak cap kapak pastu masa minum tu, saya minum seteguk² berselang dgn hidu bau mnyak angin/vicks (satu tngn pgg air gula, satu tngn pgg vicks, setiap teguk tu mesti kene hidu bau vick, kalau x hidu mesti rse nk trmuntah).. pastu sapu lgi minyak cap kapak tu lepas habis minum sbb tknk ad rasa mual...

1y ago

alhamsulillah x sangkut.. btw, saya minum calla milk jgk..

sy first time minum air gula dgn teknik saya terus teguk/telan tanpa cuba2 merasa. takut muntah. dua kali teguk dgn sekali nafas. sy dapat air gula suam yg xde perisa. penuh satu gelas plastik mcm kat kedai makan tu. cara saya minum tu terus telan sampai habis nafas pertama. pastu sambung minum kali kedua sampai air gula habis. tapi.. kan rasa mual lepas sy habis minum tu memang ada. tahan je jgn muntah. nti beransur ansur hilang rasa mual tu. misi dah pesan 2jam lepas minum jgn muntah. sabar je.

1y ago

cara sya sama macam awak

first minum air gula semasa pregnant, tak de pnglmn langsung.. sy mnum 3 kali bhnti baru habis.. mual tu hanya Allah je tw.. 2 jam tu sy tahan smpai la ambil darah daa tu balik.. naik grab balik rumah ahh dlm krta baru muntah.. sumpah tak tahan.. auto nak muntah.. dan second mnum tu lps bsalin.. rupanya kna mnum satu kli.. baru tak muntah.. elok je.. tips mnum sekali gus jgn bhnti dan relax jgn bnyk gerak.. nt pening tu nak muntah

Pengalaman saya minum, gentle cakap air gula tu okey je takdelah teruk macam orang duk cakap2, make sure time suam2 minum, saya tengok orang macam nak muntah minum. Dia just relax and fikir tu air teh o ais yang manis kat kedai kita beli haha, kalau duk fikir bebukan jadi bebukan nanti. Minum sekali arung je, Btw goodluck mommies

Cara saya 2x minum . Kali pertama minum sampai rasa nafas dah tak leh go . Stop jap bagi hawa hawa dia hilang . Pastu Insya’Allah yg kedua tu smooth je . Saya dah minum air gula 2x untuk kandungan ni . Dua2 kaedah yang sama . Sekali dapat perisa oren dekat kk , sekali dapat perisa original

1y ago

owh.. hihi.. ok2

cara saya, beli sendiri yg dlm botol, perisa oren tp agak pricy. rm15 dkat farmasi. imagine msa nak minum tu, macam minum air f&n oren. alhamdulillah ok, xbrani nk try yg kk punya. mmg agak mual/loya lepas habis minum, sempat jugak laa sy tidur hampir sejam sbb lama sgt menunggu 😅

Tipsnya. Awk beli je air gula di farmasi brand barikel. Tak kesah perisa oren atau strawberry. Letak dalam peti sejuk, then bawa di klinik minum sejuk2. Rasa macam air oren brand double lion yg kita minum kat kantin/pasar tu. Tak rasa nak muntah pun. Sedap.

1y ago

air gula ni main peranan penting sis

Tahan nafas & minum, kalau x boleh sekali nafas.. Buat lagi sekali teknik yg sama.. Kalau boleh yg first tu minum banyak sikit.. Masa first sy dpt perisa oren yg kedua air gula biasa.. Alhamdulillah OK je.. Buat dlm keadaan bersedia baru tahan nafas & minum

1y ago

owh mcm tu.. ok baik sis.. tq

Beli air gula dekat pharming dear. I pregnant kalini 2 kali minum i beli dekat pharmacy luar. Tapi inform nurse awak dulu cakap nak bawa air gula sendiri. Simpan dalam peti ais esok pagi nak minum bawa je 🥰 so far okay sebab ada macam macam flavour