Sauna bagus ke untuk iktiar hamil? Tengah plan nak kuruskan badan

Hai semua boleh tolong jawab persoalan saya ni😅 saya baca google lelaki tak sesuai bersauna, cuma part wanita ni saya ragu2 sikit boleh atau tk huuhu

6 Balas

kuruskan badan bukan dgn sauna. sauna takkan dpt pecahkan lemak ke apa bagai. nk kurus kena jaga pemakanan. 80% pemakanan, 20% senaman. betapa kita kena jaga makan baru yg lain akan menyusul. kurangkan makanan berminyak/tinggi gula/viral2. makan real food, makanan berkhasiat. suku2 separuh, lebihkan sayur & protein. topup dgn bersenam 20-30 minit 3x seminggu. jalan sekitar taman/treadmill dah mencukupi utk permulaan. Insha’Allah mmg nampak hasil. sabar/konsisten atau tak sahaja.

1y ago

Betul dh tuuuu

Sy baru teringat, sebelum sy pregnant, sy ada pergi mandi di kolam air panas beberapa kali. Dalam masa yg sama sy dan suami ada amalkan makan folic acid selama 2-3bulan macam tu. Alhamdulillah sy hamil setelah 10tahun tidak hamil 🥺 kita ikhtiar je apa yg patut, selebihnya kita tawakal dan berserah pada yg maha Esa 🥰🤲🏻

Sauna ni x silap utk segarkan badan, buang toksin melalui peluh. Klo nak ikhtiar hamil, try turunkan berat badan ke BMI normal. Ambil makanan seimbang. Sebaiknya cuba diet suku suku separuh. Sambil workout dgn workout low intensity .. cuba la ye, biasa klo BMI dh okay insyaAllah mudah lekat. Ajak suami jugak utk jaga BMI 😁

Cuba awak follow Dr Raihana (Founder Susu Efferty - Ramai yg dah berjaya hamil) Dr Rai bagitau, sauna bagus utk TTC.. sebab akan buat peredaran darah dlm badan mengalir lancar & bantu utk matangkan telur.. nak tahu lebih detail & tepat, sila laa cari VD Dr Rai kat tiktok.. Dr Rai ada explain berkenaan sauna utk TTCian 😇

1y ago

yesss betul! sy ikut 💯 dr rai punya tips.. selebihnya doa & tawakkal... sauna boleee utk perempuan, lelaki tak elok..

sya prnh bersauna dan mlm sya skip mkn..mkn apple dgn minum air suam@ air kosong, smngu turun 5kg..masa bujng2 la dpt sauna dah kawen ni tngl dgn mentua sush sikit..ramai adik ipar lelaki.

Ikhtiar hamil dgn jaga pemakanan dan gaya hidup sihat. Juga suami isteri pergi buat rawatan kesuburan. Sauna ni manja- manjakan diri.