Lepas makan perut cepat pedih

Hai semua, boleh tanya tak? Ada tak ibu2 dekat sini time pregnant bila makan je, cepat pedih perut, kenapa ya? Saya dah test upt positif tp tak jumpa doktor lagi utk pengesahan kehamilan, kalau ikut kalkulator Google usia kehamilan 4minggu 3 hari, terima kasih utk jawapan ibu2

Lepas makan perut cepat pedih
6 Balas

saya dr awal pregnant pedih perut pedih tekak.. saya tahan je sampai usia kandungan 8 bulan baru ngadu dengan doctor.. dalam masa nak ke 8 bulan..saya xmakan pedas.. kadang xde pedas pun pedih tekak dan perut.. maka doctor kata.. boleh amik MMT atau gaviscon...so, sejak dah amik gaviscon saya dah x alami pedih2 perut dan tekak ni.. saya amik gaviscon advance (peppermint) beli di farmasi.. sesudu selepas makan yang terakhir.. dinner selalu nye.. cuma..kena banyak minum air ..sebab boleh dpt sembelit sikit..hehhee

2y ago

setakat ni saya amik alhamdulillah okay.. cume kalau kurang minum air, saya akan jadi sembelit..

mmg biasa untuk rasa pedih tu . or else ada org kata pedih ulu hati.. normal, tp kalau teruk sgt boleh bg tahu dr sbb ia antara simptom preeclampsia.. boleh makan ubat gastrik mmt or gaviscon tu. tp kalau sy sendiri ,susah betul nak makan gaviscon sama ada yg liqudi or pil tu.. so sy amik mmt . as time goes by mmt x jalan gak.. then sy makan minyak kelapa dara..sgt membantu sy.. tp semua ni depends on seseorg tu. x sama semua org tu..boleh bg cdgn je..

Tahniah sis.. ve da tu.. jaga kesihatan n pemakanan.. Ya sis.. mmg normal d awal pregnant akan rasa pedih ulu hati.. gastrik.. perut kembung.. jngan makan bnyak tp kerap.. pedas pn jgn.. gaviscon bole makan.. klau nk scan tnggu 8W.. masa scan tu tahan air kencing senang ckit doc nmpak baby 😁 semoga dpermudahkan.. doa buat sya jg ya.. now im 10W2d

pedih perut tu sbb makan pedas ke? saya x pasti pulak utk soalan sis sbb sy x pernah dpt pedih perut time pegnan. mungkin sis boleh je gi klinik dulu utk dpt pengesahan n bgtau doc sekali pasal perut tu. mana tau doc boleh bg nasihat or ubat

2y ago

kalau gitu kena kurangkan pedas. kita ni time pegnen mudah kena pedih ulu hati.

mcm sy awal khmilan mmg akn rsa pedih perut rsa mcm gastrik tu ja,rasa lapar stiap masa tp xslera ..bdan kt xsama mgkin sis,kena jaga mkn ya pasni ..start mkn acid folic skli

mmg normal