Minta Pendapat!

Hai semua. Anak saya kena ruam2 merah macam dalam gambar. Kesian tengok. Apa perlu buat untuk hilangkan ruam ni ya?? Kalau biarkan je lama x nak hilang?

Minta Pendapat!
50 Balas

Dr pengalaman sy pd anak sy, sy letak minyak kelapa dara je sis..alhmdulillah. Tak perlu bedak atau krim2 yg bkaitan. Bby sy pernah kena ruam di bawah leher dan belakang leher serta ruam lampin yg agak jgk teruk merahnya, selepas sy guna minyak kelapa dara ,alhmdulillah. Sebelum tu bermacam2 krim dan bedak sy guna tp x jalan, kalau x letak naik balik merahnya. Cuba la sis, mana tau bkesan pada bby.. Rekomen dr kwn jgk... #sharingiscaring😘

Untuk kes anak puan ini, digalakkan untuk memastikan pengudaraan di sekitar perumahan dalam keadaan yang baik. Untuk losyen ubat-ubatan pula, saya sarankan untuk dapatkanm krim Calamine(disapu di bahagian badan sahaja kecuali muka) dan Aqueous Cream untuk bahagian muka sahaja. Sekiranya semakin teruk, silalah bawa bayi puan ke hospital ataupun klinik yang terdekat.

Saya letak minyak kelapa dara...sy tak berani guna cream2..bahan kimia utk kulit bayi...alhamdulillah 4/5 hari kulit baby dah pulih...saya guna yg nie..asalnya beli Memudahkan urusan bersalin,tapi xleh nk minum..sy cuba utk baby..alhamdulillah berkesan..kulit baby jd cantik

Sewaktu anak sy bayi sy amalkan minyak but but HPA.. alhamdulillah, bayi tidak ada msalah ruam, gatal2, bintik2 merah, dan makan air.. harga sebotol rm20.. sy langsung tidak menggunakan sebarang cream bayi.. kalu nak cuba boleh dptkan minyak but but ni di mana2 stokis HPA..

5y ago

Apa kegunaan minyak ni ye..mmg utk kulit gatal2 ye

Sy guna herbalblend, ianya takde bahan kimia. Semua dr bahan semulajadi. Alhamdulillah.. anak saya sehari tu, 3 4 kalai sy sapu. Esoknya Inn Shaa Allah. Semakin baik dan hilang dlm masa 2 3 hari je. Klu yg teruk mcm ni la. Klu tak teruk, biasa sehari je dah hilang

Jangan sapu bedak....adik ipas saya guna mandian dan shampoo babt dari produk heali...ye beli dlm shopee adibahnor378 (healin terengganu) try la cuba..ye guna xsampai 2 minggu da nampak perubahan ..alhamdulillah

Lepas mandi ke,try sis letakkn tepung ubi.. Sye tiga2 anak mmg baby x pakai bedak.. Sye letak kan tepung ubi jerk kat celah2 seme.. Tapi tepung tu tapis dulu la k.. Bole cube,letak ckit2 dulu tgok serasi tak

5y ago

Dari nak bertepung bagai baik bawak gi klinik. Budak tu bukan cekodok.

anak sy mcm ne.. time umr 1mnggu,leps tu sy bwa dkt kcmsan, kmi kena thn dkt wad bby prlu msukn antibiotik.. alhamdulillah slma 3hri msuk antibiotik ruam tu hilng.. tpi bby sy lg truk,, ruam bernanah

Ruam peluh aka panas 😅 sme mcm my bby klau die pns n berpeluh naik lah ruam mcm tu so solutions su selain gune cream u clinic bg sy gune mnyak tanamera. Setiap kali mndi wajib sy sapuh kn seluruh bdn die

5y ago

Minyak ni

Anak saya lagi teruk dari nih . Mula² kat kepala , pastu badan , tngan last sekali kaki . Kena tahan wad 3hari . Doktor bagi ubat cecair . Alhamdulillah , kulit baby makin cantik dan sihat 🥰