8w scan tapi tak nampak fetus

Hai, semalam pergi scan 8w. Period saya regular, period cycle dalam 30 hari mcm tu. Tapi semalam masa scan doktor cakap masih tak nampak fetus pole. Klinik takde transvaginal ultrasound. Doktor cakap samada bukan 8w tapi baru 5w atau pun suspected blighted ovum. Nak mintak pendapat semua, kalau scan dkt bawah ni apa yg mommy2 nmpk? And sesiapa yg pernah alami blighted ovum boleh share pengalaman?

8w scan tapi tak nampak fetus
9 Balas

Hi... I scan on weeks 7 hanya kantung... lepas tu doc suruh dtg lgi 2 weeks utk confirmkan...bile 2 minggu dtg scan balik mmg confirm blighted ovum... kandungan xjdi.. so mereka suruh rujuk hospital...pergi hospital check TVS Dari bawah tu... mmg xnmpk jugak.. jd doc suruh tunggu lg 2 minggu utk decide.. tapi selepas 1 minggu die gugur sendiri kantung tu...besar jugak sbb time tu da lebih kurang 12 weeks... so better awak pergi hospital terus atau klinik yg ade TVS tu kalau nk betul2 confirm... tapi ade je yg 8 weeks xmasih xnampak fetus... tunggu lg 2 weeks ..

5mo ago

baik awak terima kasih atas nasihat ❤️

Saya pernah masa first preg dlu pergi scan masa 9 weeks nmpk kantung je pastu dr suh tnggu 2 minggu utk dtg scan lgi. Masa 11 minggu saya scan, baby nmpk tp jantung takde. Dr bagitau kandungan x menjadi. Dr bgi surat utk refer hospital gov. Bila cek dgn pakar guna tvs, baby mmg takde jantung. So dr sahkan yg kandungan saya x menjadi. Dr suh balik rehat kat rumah utk tnggu janin turun sendiri. Balik dri hospital sya joging n keluar spotting berterusan 3 hari. Malam tu sya senggugut kuat bila pergi kencing janin keluar seketul.

5mo ago

sedih nya 🥲

Saya pernah kena kes mcm ni. Sampai 8minggu klinik follow up. Tp diorg masih suruh saya positif. Nak masuk 9w turun darah sendiri pd bulan 6. mmg tkde sebarang janin pape. Cuma ketulan darah je. Doktor mmg ade ckp berkemungkinan ni kes kandungan tak jd. Tp tkpe awk stay positif k. tunggu je kdg2 boleh jd lambat nampak. And sekarang dh mengandung balik dah almost 11w

5mo ago

alhmdulillah sis. tahniah 🫶

Hi last week saya pergi scan untuk 8 week tp bila doc scan kat atas tak clear ukuran baby pon masa tu tak tepat jadi doc suggest kan saya untuk buat tvs so bila saya buat tvs tu terang ade hearbeat dan baby ngam 8 minggu so saya rasa better sis pergi klinik lain yg ade tvs sebab keputusan lagi tepat

5mo ago

baik sis. tu lah saya rasa mcm tak boleh nk tunggu tanpa kepastian for another 2 weeks. weekend ni repeat tvs pulak. thank you sisn🫶

hai sis..sis sama kes mcm sy..scan masa 8w tp kantung kosong n ukuran dlm 5 ke 6w mcm tu..tp period sy xregular so doc ckp maybe lambat sikit proses persenyawaan tu..apa2 pun kita doa la banyak2 moga repeat next scan dh ada janin n blh dgar heartbeat amin2 in shaa Allah 🤲

5mo ago

dh repeat scan ke sis?

sy pernah. scan 8w kantung kosong. repeat lg 12w, sama jugak. doc bg masa 2 mgu utk dtg balik hosp nk cuci tp sy tolak. sy ckp biar jatuh sdri. 16w bru kantung jatuh sama besar tapak tgn. sy try tgk dlm tu mmg kosong. kandungan tak menjadi.

5mo ago

InsyaAllah aamin. terima kasih sis sudi share pengalaman ❤️

sy pon sama..kitaran period 28 hari regular..klau ikotkan dh 8w..tp scan doc cakap 5w..memang kosong

5mo ago

aah apa cerita ye sis?

hi, sepanjang tempoh hamil ada tanda2 mcm morning sickness?

5mo ago

ada awak. tapi saya punya alahan lambat sikit. weeks ke 6 baru rasa. lepastu dalam 2 3 hari lepas tetiba hilang pulak morning sickness 🥺

hi..sis ada keluhan apa2 tk? sebelum scan

5mo ago

takde sis. mild cramping je 🥺