keliru dan risau :(

assalamualaikum, sy last period 12/9/2022. 30/10/22 pergi cek dekat klinik dan doktor scan dah 6w2d sebab dah nampak kantung, so doktor saran datang 2 minggu selepasnya. hari ni 12/11/22 pergi scan lagi dan doktor cakap masih nampak kantung je padahal dah 8w lebih. tiada spotting, cramp perut pun kadang2 je ada. muntah takde langsung. doktor cakap 2 minggu lagi datang cek, kalau kantung masih kosong doktor cakap mungkin misscarriage. saya risau dan pergi ke klinik lain untuk cek. doktor yg di klinik ni buat transvaginal ultrasound, dan nampak dah baby kat dalam. tapi usia nya 6w1d. padahal last period 12/9/22. ada sesiapa mengalami masalah yg sama tak? #firstmom #firstbaby #pleasehelp #bantusharing

6 Balas

Salam sis, sorry saya tak berpengalaman untuk advise sbb baru awal pregnancy jugak tapi tersentuh dgn posting sis 🥺 Hopefully ada rezeki inshaAllah.. cuma nak tnya kiranya after 2 weeks dari 1st checkup, pergi clinic check nampak kantung je, pergi try clinic lain pulak then diberitahu usia baru 6w balik??

2y ago

Ohh faham.. ada jugak terfikir tadi, kemungkinan salah bagi tarikh first date of last period. inshaAllah ada rezeki sbb awak rujuk doctor buat further/deep check up, nampak ada kantung. InshaAllah, banyakkan berdoa! 🫂

Jangan risau sis, inshaAllah baby baik baik tu. Biasa kalau ikut tarikh last period 12/9 sepatutnya sis kata dah 8week kan, tapi doc scan usia kandungan baru 6week, tu maknanya persenyawaan tu lambat sis. Jangan risau ya takde apa tu

2y ago

terima kasih banyak sis 🥺🥺❤️❤️

LMP ni sesuai utk yg memang normal period cycle dia sentiasa dlm 28-30days tiap cycle. kalau cycle period tak tetap kena ikut results scan, results paling tepat utk tentukan edd pada minggu ke 12

2y ago

terima kasih byk!

Pengalaman sis ni mcm saya, dua2 anak semua usia baby lari sikit dr lmp, yg ketiga ni pun sama, sepatutnya dah 8w tp scan baru 6w, inshaAllah takde apa tu baby ok je ☺️

2y ago

alhamdulillah. sy risau sbb mungkin anak pertama kan. terima kasih sis! 😭

Fhm sis..kdang2 wlpun kita pregnant ttap juga period..sya dulu first baby mcm tu..period mcm biasa tapi pregnant..doktor cek dh 6 weeks pregnant..lepas tu period stop

1y ago

take care mommy. sy dh misscarriage hari ni. sending love 🫶🏻

mungkin ovulasi sis berlaku lambat, jgn risau ya, bnykkan berdoa, sy pun nmpk kantung saja, hopefully next scan dah nampak janin 🤲🏼

1y ago

😢😢😢, jaga diri sis, sy doakan moga ada rezeki sis utk masa akan datang🤲🏼,