Anak Pertama

Hai. Saya test upt 5 kali semua positive (4 yg biasa & 1 clearblue). Tapi saya takde alahan dan tanda pregnant pun. Badan saya rasa normal je mcm biasa. Kdg2 saya terfikir betul ke saya pregnant ni. Dah call kk dan dia bg tarikh appointment lambat lg. Perlu ke saya pergi klinik swasta dulu buat scan untuk confirmkan? Kalau 4-5week dah nampak ke kalau scan? Atau tunggu je pergi appointment scan kt kk nanti? #pleasehelp #firstbaby

22 Balas

Advisable kena gi klinik swasta dulu untuk check confirmation. Walaupun ada kes yg tak nmpak jantung baby/janin lagi, tp early checkup ni sgt bagus nk confirmkan yg kantung kita dalam rahim. Sbb kita kena gi klinik untuk pastikan kantung kita bukan dkt luar rahim. Sbb kalau dah terlambat tau, takde guna dah. Posibility kena buang tiub tu tinggi kalau ngandung luar rahim. Then selalu kalau tak nmpak janin atau heartbeat, dr akan bg appmnt lg 2 minggu untuk check baby membesar ke tak, ada janin ke tak, heartbeat ada ke tak. Gitu lah. Jgn depends dgn gov je tau. Saya ni selalu sehari sebelum gi checkup kk, mesti gi check swasta sampai dah masuk 9 bulan mmg gitu. Takde bergantung kat kk semata.

2y ago

Saya haritu tak nmpak heartbeat. Tp nmpak kantung dalam rahim. Selalunya yg tak nmppak tu heartbeat. Kantung boleh nmpak dah. Tp depends on ketebalan perut masing masing. Kalau perut nipis boleh nmpak. And kalau pundi kencing penuh pun boleh nmpak. Depends jugak.

Hai juga.. Bila semua keputusan upt postif tu petanda baik sis.. Tahniah sis.. Tak semua org hormon ny sama sis.. Mcm saya sepanjang mngdung smpai lahh nak bersalin nie alhan tkde tetapi kerap kencing pada awal usia mngdung tu tmbhan selera mkn tu adalah.. Seblum buka buku pink nnt sis pergi scan K.swsta utk tahu lbih details.. Kebiasaan antara 4-5 week nie baru ada kantung baby means dh bertanda baik, ada juga setengah dh ada janin bby.. Kebiasaan tarikh last period dengan tarikh edd agk berbeza.. Doc akn scan berdasarka pembesaran janin bby dlm kantung utk tahu tarikh edd ..

Sy pun tak ada alahan juga.. Upt tu dah sampai hari2 test.. Last2 pergi swasta juga.. Scan masa tu 5 weeks & 1 day.. Tak nampak at first jadi dia bagi pilihan nak scan melalui vagina ke.. So I apa lagi.. Ok kan je sebab nak tau sngt2.. Alhamdulillah nampak lah 1cm je saiz dia.. Alhamdulillah dah comfirm.. Tapi DR minta dtg lagi 2 minggu lah utk scan lagi sekali..

Kalau scan 4-5w mungkin blm nampak apa2. Sy bt tvs scan masa 5w lebih baru nampak kantung tp blh je sis nk ke klinik untuk confirmkan. Kalau sis nk tgk janin better buat scan 7w keatas. Sy awal mengandung pun takda alahan lgsg. Sementara tggu nak ke kk, dh blh jaga pemakanan minum susu, folic acid jgn lupa ye. Tahniah sis !

sy pon jnis x caya hahah..upt bpe bnyak dah sy test...2kali dah scan..first rahim tebal..ke2 scan dah dgr jantung tpi kcik lgi...upt tu dah mcm kwn baik..rasa x yakin g test...tpi ubat mkn laa..sbb sy pon xde alahan..mcm biasa je..hrp sihat smpai akhirnyaa...mybe Allah bgi mudah sbb ttc 4tahun...

sma mcm sy🤭 xde alahan lgsung,cuma hritu kncing je kerap,skrg kurang sikit,skrg bru 5w6d,hritu 7/5 doc buat ujian air kncing kata sy pregnant dlm 2-3w scan mmg xnmpak lgsung, 2/6 bru repeat scan..hrp bby kuat lha sbb hrtu 5/5 jtuh tgga smpai retak tulang pinggang,smpai kna than wad,🥲

saya pon tengah pregnant anak sulung. Takde sebarang alahan pon sepanjang pregnant ni.. normal je tu..heheh. saya scan 8week baru nampak jantung baby..Alhamdulillah skrg dah masuk 33 weeks tak sabar nak tunggu baby keluar😊

suggest at least 5week baru scan dapat nampak,kalau tak perlu buat uji darah tgk itu hcg sudah boleh tau pregnant,saya juga pregnant tak da signal macam biasa,yg tak sama tak da period jer😂

Sama mcm saya sis.. tak de alahan, alhamdulilah.. cuma kerap kencing je.. untuk 4-5 weeks sis boleh buat TVS. Mmg nmpk kantung bile buat TVs. Saya buat 2D scan tak nmpk lg kantung, buat TVS bru nmpk

Saya pun macam sis tak ada alahan semua. Cek upt dah lebih 10 kali punya tak percaya. Last last saya gi klinik swasta sahkan kandungan. Alhamdulillah dah masuk 6 minggu masa scan 🥹