Anak Pertama

Hai. Saya test upt 5 kali semua positive (4 yg biasa & 1 clearblue). Tapi saya takde alahan dan tanda pregnant pun. Badan saya rasa normal je mcm biasa. Kdg2 saya terfikir betul ke saya pregnant ni. Dah call kk dan dia bg tarikh appointment lambat lg. Perlu ke saya pergi klinik swasta dulu buat scan untuk confirmkan? Kalau 4-5week dah nampak ke kalau scan? Atau tunggu je pergi appointment scan kt kk nanti? #pleasehelp #firstbaby

22 Balas

Saya haritu pegi klinik swasta utk cmfirm prgnancy. Waktu tu 5w lebih, baru nampak kantung, doc ckp tu normal sebab masih baru, lagi 2-3w boleh repeat scan utk tgok jantung bby.

saya pergi check time 6 mnggu 1 hari..tpi doktor kata tak nmpak lgi..doktor sruh dtg 23/6 10 mggu untuk check lgi..bergantung pada orang jgk..ada yg blh nmpk awal ada yg lmbt..

Selalu 4/5 week tk nmpak lg. Sy scan 4week 2hari tk nmpak apa lg, lgpn dinding rahim tebal. repeat scan smula 16/6 nanti. Masa tu ikut kiraan tarikh dh 8week

2y ago

Nanti sis nak pergi scan, pastikn pundi kencing penuh.. InsyaAllah nmpk nnt janin baby tmbhan jantung nya.. 🤗

Mcm sy xsdr pregnant 2bln dh sbb xde alahan, scan kt klnik swasta nmpk kantung jer, doc ckp kcik lg xnmpk, jdi repeat scan mse 10week bru nmpk baby n degupan jntg.

4-5 week tk nampk apa apa lagi puan. Klau nk pasti boleh pergi scan bila usia kandungan 8 minggu. Time tu insha Allah heartbeat pun boleh detect.

mcm saya.. mula pregnant xbyk alahan jugak..tpi masuk 7weeks+ alah kemain teruk smpai kena drip air😅 alhamdulillah skrg 16weeks dh makin okay

slalunya scan 7@8w ke atas dah boleh nampak kantung & baby. macam sy baru² ini 8w2d doktor scan dah nampak baby & blh dngar heartbeat skali

Sama mcm sy sis.. Dri first pregnant n smpai skrang dah 30weeks x de alahan.. Alhamdulillah semoga dipermudahkan segalanya😘

doakan semoga Masliah Binti ladjamil mndapat zuriat pada bulan ni Aamiinn

cyst pon klu cek upt akan positif cuma die x de alahan