Aerola belah kiri berubah warna

Hai.. Saya sekarang bengkak susu belah kiri sampai demam terketar ketar, breast pon dah merah, aerola sy sekitar puting berubah warna kelabu n kulit aerola jadi kering, sy juga naik ruam bwh payudara banyak, yang belah kanan pon bengkak tapi masih okey xda merah, sy risau dengan penyakit utama pembunuh wanita, allahu, Sy dh tuam air panas, harini hari kedua tapi masih xlega, semalam dh berurut juga. Ad ke yang sama pengalaman mcm sy. Simptom bengkak susu n kanser payudara sama.. Baby langsung xnak belah kiri sebelum bengkak susu lagi, saya pam.. Susu juga seakan tersumbat, xlancar keluar nya.. 😭😭 sy emergency czer, duk hospital 7 hari, pantang sendiri,xda sape yg dpt jaga kecuali suami, suami kerja kul 8am-7pm,anak sulong, semalam first time saya mengurut badan n breast. Itupun setelah breast bengkak. Apa perlu sy buat lagi ye... Terima kasih mom.

8 Balas

Tuamkn dgn ais, sy dlu msa lhirkn ank ke 2, breast jd bengkak cm tu la, lpas kuar dr hsptal, smpai nangis sakit...tgh2 mlm sy msg nurse kk y sy duk check up msa pregnant tu... Trus dia call sy blik tnye kdaan sy, ada dmam ke x, dia suh tuamkn dgn ais @pn dgn air suam...tq utk nurse kk sy y sngt baik😊😊tgh2 mlm pn Lyn patient lg...semoga Allah berikan kebaikan buatmu. Tp sy lg selesa guna ais, pasal breast klau bengkak dia jd panas...kejutkn bby selalu bg dia hisap susu, pn bleh kurangkan sakit, xpn awk perah simpan dlm botol... Jgn biar dia penuh, susu penuh sngt tu dia bengkak...lpas urut memg dia jd cm tu, dia jd bnyk susu... Klau bby x hisap n kita pn x perah simpan memg dia jd bengkak n sakit sngt sbb terlampau pnuh dlm breast...kena picit2 skit puting tu bg lubang2 dia sume trbuka elok, bru susu kuar lancar...semoga Allah permudahkan segala urusan awk...

2y ago

alhamdulillah dh beli coolbag yg boleh ltak air pns, sy dh tuam.. tp masih lg merah xhilng, cuma bngkak je surut, kena marmet bila susu ad balik huhu, takziah sis atas khilngn baby sis.

sy masa pantang kna bengkak susu juga sis 2kli demam mengiggil pastu tuam2 je ingatkn bengkak susu biasa . smpilah susu jdi wane merah, sakit, denyut2 rase kne cucuk2 . mmg sakit dri nk beranak. g klinik doc bgi ubat antibiotic, tahan sakit, ubat surut bengkak . klinik y ke3 bru pecah nanah kt susu tu . doc ckp kna mastitis n da jdi nanah dlm tu . Alhamdulillah nanah tu pecah sndiri klu tk kna operat . luka tu just cuci pakai air mengalir jee smpi laa sembuh luka tu besar juga belubang ade 3 . dekat 2bulan bru luka tu sembuh . smpi skrg tinggal parut .. n sakit denyut2 tu pandai dtg2 . tpi skrg sy tk susukn baby da susu badan sbb takut jdi balik 😭 baby da masuk 9bulan da skrg .

2y ago

semoga cepat sembuh sis wan maisarah.

saya mcm sis. 2 hari bengkak menangis saya, susu saya tak banyak bila perah dapat 8oz je. saya tuam ais, letak kobis, then paksa diri tidur bangun tu mcm better. and sis urut pusing pusing dkt breast sambil selawat. keluarkan sikit sikit susu tu lepas keluar terus pump dan bagi anak susu. semoga cepat sembuh sis

2y ago

sakit sgt kn sis, yg kena je tahu rasa mcm mna, terima kasih atas cadangn.. in shaa allah aamin

Awak kalau teruk sgt, time mandi air suam, pakai penumbuk tangan kita tolak susu klua.. letak tuam air suam saya buat dulu, and cuci puting pakai berus gigi ke buat dgn lembut. Kalau xboleh jugak nanti jumpa doc minta advise ya❤️

2y ago

Saya pakai berus gigi lembut yg baru, seingat saya xsakit. Pastu panggil org dtg urut sama..kalau xok cuba jumpa doc ya.. saya share experience saya 7 tahun lepas je pun ni heheh

kalau kanser, benjolan tu x sakit. x sama mcm bengkak susu. bila bengkak susu u rasa sakit. kanser xde rasa sakit tapii ade benjolan dkt bahagian tepi. u boleh tuam dkt area bengkak tu. and boleh urut.

2y ago

baik sis.. terima kasih kurg sikit risau sy

Saya ada terbaca kat ig nyusoo.official ni. Maybe awak dh kene yg ni kot. Boleh try jumpa LC. Sakit tu sampai demam.

2y ago

betul sis, baby sy kalau nk mula hisap.. susu lmbt sgt keluar.. dia terpksa cuba banyak kali.. dua2 breast sy mcm ni, smpai dia give up n mngamuk, dan sy pon mngis sama, sy cuba marmet sebelah kiri ni, tp mcm xbtul sbb breast sy besar gila susah sgt n puting besar tpi kedalam huhu.., minggu depan cl dtg.. hrp dpt cl yg mahir.. rasa xberguna jadi ibu, sy mmg dh start cmpur formula sejak sy keluar wad lagi.., sy berjauhan ngn baby masa kat wad sbb baby kena kuman gbs, sy plak stay dekat wad sy, emrgncy czer, hri ktujuh bru leh kuar..

Refer doc

2y ago

baik sis.. terima kasih

tuamkan

2y ago

baik sis terima kasih..