Bengkak susu selepas 2bulan dan sudah mengurut tapi bby tak nak minum

Hi mom, sy first mom, bby sy bru berusia 2bln. Breast sy selalu bengkak susu belah kanan, sy pegi mengurut dia kata ada dua saluran tersumbat, selepas urut smua saluran keluar tp kluar skali susu kolustrum yg tersumbat tu. Tp selepas mengurut bby xnak menyusu belah kanan tu. Adakah sbb susu tu dah basi sbb dua bulan bru keluar? Skrg sy ssh bby nak menyusu belah kiri je. Kdg2 smpai kosong breast kiri tp anak nak lagi. Sy fully bf.

1 Balas

susu dalam breast takkan basi. bila dah keluar baru boleh jadi basi. kemungkinan susu overflow banyak jadi baby tak suka. pump dan simpan je dulu susu tu. dan teruskan cuba bagi sebelah kanan tu sampai baby dah biasa dgn flow sebelah kanan

4mo ago

ouhh paham2. trima kasih ya. 😭