Pengalaman bersalin anak first

Hai. Saya saja nak share experience saya masa nak lahirkan anak first. Due saya patutnya 19/9 lepas tapi masa 16/9 dalam pukul 4 pagi mcm tu saya dah ada tanda turun darah + contraction sikit so lps subuh terus gerak gi hosp. Sampai sana check bukaan baru 1cm tapi terus kena warded sbb dah ada contraction. Haritu excited sgt sbb fikir bby nak keluar time Hari Malaysia ☺️ Tapi nampaknya bby still nak duduk dalam perut sbb sampai ke malam just buka sampai 2 cm je. Pagi esoknya 17/9 tu nak suruh nurse check bukaan sbb rasa contraction makin kuat tapi hampa sbb still 2cm. Saya takda minum air selusuh or apa apa pun. Dr pun pelik sbb contraction saya tinggi tapi baru 2cm. Dr scan and Dr refer saya ke hosp yg ada pakar sbb Dr cakap bby saya besar, saya pulak kecik and rendah + baby first so taknak ambik risiko. Maka transfer la saya ke hosp baru naik ambulance. Sampai hosp sana, Dr check lagi bukaan and time tu dah 4cm. Lega sikit dengar sbb dah considered active phase kan. Maybe sebab naik ambulance kot hentak sana sini jalan tak rata banyak and dalam 45min jugak so cepat la bukaknya 😆 and dr cakap boleh try normal delivery dulu tengok progress so terus kena tolak labour room around 12pm and Dr buka jalan jadi 5cm and pecah air ketuban. Dalam labour room tu tak sampai setengah jam saya dah start rasa contraction yg dahsyat. Dr suggest saya ambik pain killer yg jenis cucuk kat bontot tu and sedut gas. And saya di induce jugak yg jenis drip tu. After tu saya mmg terus lali tak sedar apa dah sampaila 9 jam lepas tu saya terjaga saya cakap kat nurse mcm nak teran, nurse check jalan pastu dia cakap still 5cm. Saya mmg menangis masa tu sedih pun dah 9 jam still sama. Dr masuk and dia suggest saya emergency czer sbb poor progress and keadaan saya time tu mmg dah lemah. Saya just anggukkan. 9:20pm masuk OT, 9:48pm lahirlah puteri sulung saya Irdina Qaisara seberat 3.49kg 🥰 Alhamdulillah bby sihat sempurna takda problem apa cuma saya sempat cium dia sekejap je tak letak atas dada sebab saya mmg lali teruk maybe sbb bius + ubat tahan sakit yg saya amek sebelum ni. Muka dia pun saya tak nampak jelas. Saya igt after czer tu dah settle semua tapi saya sedar2 dah hari kedua saya kat icu. Rupanya saya ada komplikasi masa lepas bersalin, saya terus tumpah darah. Saya hilang 4l darah so Dr tolak saya ke OT semula and operate balik. Saya kena tranfuse darah 9 beg and fully support on machine masa kat icu tu. Tak boleh ingat balik time tu. Mampu keluar air mata je bila dah sedar sbb teringat kat baby, tak jumpa peluk dia lg lps dia lahir. Sakit semua ketepi dulu time tu. Alhamdulillah Allah panjangkan umur, malamnya tu saya dipindah ke wad biasa. Time tu nurse dah amek bby duduk sekali dgn saya 🥰 Time tu happy sgt cuma mmg saya struggle sbb takboleh bergerak lg sakit sgt maybe sbb operate dua kali kan. Saya pun jadi trauma takut nak tidur sbb ingat time saya kat icu tak sedar so mmg restless at same time saya bf baby. Sepanjang kat sana, Nurse memahami so malam dorg yg tidurkan baby main dgn baby syukur sgt. Saya kat ward 7 hari, mmg Dr control kerap tngok saya punya progress bagi betul betul okay baru boleh discharge sbb saya dah kira org high risk. Alhamdulillah skrg dah hari ke 25 berpantang and saya pun makin pulih. Baby pun makin sihat timbang hari ke 20 lepas dah 4.3kg dah 😆 Panjang pulak post ni haha but just a little bit motivation, kita kena kuat mental and fizikal tambah musim covid sekarang ni. Saya seminggu warded semua handle sendiri. Seminggu jugak tak tengok husband sbb tak boleh masuk teman. Husband pun tengok anak masa baru lepas lahir je time azankan lps tu tak jumpa sampi discharge. Bila jadi ibu je, terus ada kekuatan nak buat semua benda even tgh sakit so bakal ibu jgn risau okay. Inshaa Allah dipermudahkan semuanya. Yakin Allah tolong kita 🥰 Perasaan nervous tu mmg ada cuma kita kena pandai control, doa banyak banyak tambah anak first.

Pengalaman bersalin anak first
30 Balas

comeynyaaa 😆😆 betul, lepas kuar je seketul ni dari perut. penat lelah semua kita harung. bersekang mata tiap2 malam demi dia. mengadap nangis meragam dia, first baby lagi la. masa lr pon sama, saya bersalin normal. cuma, saya xpandai nak teran 😂 jadi kena vacuum. saya takut sebenarnya bab jahit kat bawah tu 🤣 tapi, masa kena jahit tu, memang ada part sakit, dgr suara anak nangis, tiba jadi kuat 😂 tahan selagi boleh. semoga sis kuat ye. saya dengar czer punya sakit boleh tahan. semoga cepat sembuh ye

4y ago

Kann hehe. Tu la org ckp nikmat jd ibu 🥰🥰 baru rasa perasaan tu

sma sy pn emergency czer..msuk ward jam 1.30pg 31/8 sbb pecah ketuban kt rmh tp bukaan bru 3cm.. 9pg msuk lr..bru 5cm.. then jntung baby drop..doc kata trpksa czer n tolak ke ot room.. nangis gak la sbb takot n x ready fizikal mental.. xprnah kna operate..huhu..kul 11.49pg on 31/8 kluar lh sketul baby boy..dduk kt wad 4hr.. rndu asben🤣 n hrni hr last sy brpntang..

menangis saya baca... pengorbanan seorg ibu...Allah kuat nya awk... moga awk terus kuat..baby pon sihat. ...in syaa allah amin... selamat berpantang..saya tgh pregnant kali ke2.. tapi ini anak 1st... ya allah bercampur baur perasaan... kuat hanya utk anak... moga allah mudahkn urusan saya lahirkn zuriat utk suami saye... ttc 4 tahun

Alhamdulillah smua nya selamat dan baby sihat sempurna.. tahniah sis.. Hmm.. memang btul sis.. rasa sakit, gembira, sedih tk dpat di gmbarkan slepas tgok baby dpan mata😊 Bagi sesapa bakal ibu yg nak bersalin msa tgh covid mcm ni kne kuat semangat, banyak brdzikir dan sentiasa berdoa..

I’m wanna crying.😢. AlhamdullAh sis n baby sihat. Sy dh msok 3rd trimester. 55 hari lgi due date, Tp sy excited n nervous. Sy curious mcm mna sy nk handle sakit contraction tu.😔. Semoga dipermudahkan urusan saya nanti . InsyaAllah amiin🥰

4y ago

Alhamdulillah. Semoga segalanya dipermudahkan ye utk awk. In shaa Allah kena selalu fikir positive je nak jumpa baby hilang sikit nervous tu hehe. Doa banyak2 supaya perjalanan masa nak lahirkan nnt smooth je, sakit tak lama 🥰

Allahu besarnya pengorbanan seorang ibu😢 Nervous baca pengalaman sis, due saya Nov bln dpn. Anak 1st after 7years menanti. Semoga Allah permudahkan urusan saya dan baby serta semua para ibu yang bakal melahirkan Amin.

4y ago

ma sha Allah, kita sama sis. 🥰💪

Congrats!! Comel anak Puan. Saya pun tgh preggy anak first. Harap2 saya pun sekuat Puan. Hari2 saya ckp kat baby utk sama2 fight masa nak bersalin nnt sbb nnt daddy dia tak dpt teman masa kat hospital

Hai2... Jom share lg ngn kami... Mesti best nt free² jom join grup mommy. boleh kongsi ilmu sembang santai pasal moms2 and baby😉 https://chat.whatsapp.com/E6fkwVRxnn59x3KBPogyK7

Alhamdulillah...tahniah puan..suka baca perkongsian pengalaman mcm ni..terutamanya utk sy yg juga 1st time nk bsalin nnti..semoga urusan sy pn dipermudahkan nnti.. risau tapi excited.. 😊

4y ago

Thank you. Semoga segalanya dipermudahkan utk awk jugak aminnn 🥰

tahniah mommy.. Kekuatan tue tiba2 datang sbb Allah bantu puan. Alhamdulillah puan sihat n baby pun sama. Apa yg mommy share nie byk bantu mommy2 lain supaya be positive selalu.😘😍

4y ago

Thankyou. Betul betul. Kalau fikirkan keadaan saya masa tu, tak terdaya nak handle baby dgn sakit mcm tu tp Alhamdulillah Allah bantu. Smooth je semua 😊