Bersalin 34weeks 3days

Hi. Alhamdulillah just nak share sy selamat bsalin 24/01, tapi due 4/3/2023. Nak dijadikan cerita 22/01 pagi tetiba turun darah laju + ketulan darah sampai ke kaki. Terus husb bawak ke hosp, n check bukaan dah 2cm. Lepas check ctg smua, doc cucuk ubat tahan sakit since ada contraction n ubat dexa untuk matangkan paru2 baby. Time ni still pujuk baby supaya tunggu smpai 37weeks baru keluar. Day2 warded, darah makin kurang . keluar sisa2 darah berwarna coklat je. Ingatkan dah boleh discharge . Day3 warded, pkul 5pagi ttba rasa sakit contraction n keluar darah + lendir agak byk. Check bukaan still 2cm. Doc bg ubat tahan sakit then tido smpai 11am mcm tu. Time ni sakit dah lain macam, rasa menekan ke bawah n rasa macam nak terberak . Pkul 12pm pergi mandi, contraction macam nonstop. Terus bagitau nurse suruh check bukaan, dah 7cm rupanya. Terus tolak ke labor room, lebih kurang 40min dalam tu, keluarlah anak bertuah sberat 2.08kg. Alhamdulillah .. maybe dia tak sabar nak jumpa mommy n daddy dia . #First_Baby

16 Balas

Due saya 3/3 masuk wad masa 34 minggu 4 hari..sakit sama mcm pn..contraction pukul 4.30 pagi cek bukaan 2 cm da tpi ade spoting saje .. pujuk baby juga jgn keluar dlu..Alhamdullilah boleh discharge hospital walaupun 2cm..tapi sakit bawah perut slalu juga klau berdiri..sekarang da 35w2d..taniah pn..duedate kita patut sebelah2 je 🥰

wah seram juga kan sis 😱 due date bln 3 tpi bole bersalin awal 😔 ni yg sy takut ni sya pun bnyk org ckp mcm tunggu hari jak perut , sy ckp due date bln 13/03 lagi tpi hmm makin hari mkin bnyk tegur 😐 perut sy pun mcm kurang gerak mengeras jak terus .. hmm

1y ago

kan sis, harap2 kluar ngam dgn duet date la 13/03

Saya dua 4/3 juga. Gdm. 26/1 check up baby dah 3kg-3.4kg dan baby masih songsang. Dr bagi tarikh 10/2 untuk ke dewan bersalin hospital serdang. Dr bagi pilihan untuk pusingkan baby atau terus czer. Doakan yg baik2 untuk saya semua.

wahhh , saya due date 4/3 juga , baby makin kuat kicking . Doc pakar suruh standby sahaja mana tau bersalin awal .. congrats mamyyy & selamat berpantang

Syukur, mudahan semuanya baik tanpa mudarat 💐 Masya Allah. Tahniah puan dan suami buat tindakan yg betul segera ke hospital tanpa ragu

Due kita sma 4/3..skrg ni pun saya ada keluar darah.. terasa mcm darah haid keluar.... tpi tkde rasa sakit pinggang ke perut ke..

alhamdulillah seronoknya bacaa. saya due area2 tu jugak. so baby awk boleh balik dengan kita atau ddk nicu atau mcm mana ye?

risau pulak saya..skrg 33w..takut beranak awl jgk..bkn apa brg baby tak ready lg..yg ada bju jer 2 3 psg baru beli😅

alahai sy due 2/3 pun dah seram dengor ni. btw tahniah sis dah selamat melahirkan. dan selamat berpantang ya 🥰

Saya 6/3... Tapi sbb ada gdm.. Kena bersalin 38w... Tapi belum dpt date baru utk ke hospital... First baby...