Anak dengan Phone

Hai. .saya risau tentang anak dan phone.. Anak saya mula2 tidak main phone, tapi, apabila anak buah yg slalu ajak, bawa dia lihat phone bersama, saya mula risau.. Sekarang dia pandai meminta minta utk main phone, seperti lihat video ABC, main game puzzle...tapi, kalau dia tak nampak anak buah yang lain pegang phone, dia langsung tak main phone.. Ni kira terjebakla.. Soalan saya, macam mana nak kurangkan dia main phone di usia ni? Paling lama saya sendiri bagi dalam 15-30 minit.. Saya cuba utk menyekat dia leka dengan phone.. Tapi, apabila saya kerja, saya tak tahu lah brpa lama dia diberi main oleh org lain.. Sbb, apabila saya dtg kerja, anak saya meminta dan menangis.. Saya kdg abaikan dia.. Ajak dia buat perkara lain.. Lepas selesai buat perkara lain, dia pandai pula meminta minta lagi utk pegang phone.. Boleh kongsikan tips dengan saya? ?

1 Balas

Kalau org jaga anak mmg susah nk tahu.. Tp inform penjaga anak supaya jangan bagi fon..bawa anak keluar outdoor..main pasir ke. . Pegi playground ke..