Luahan Seorang Ibu

Hai.. saya rasa saya tk suka ada anak, sebab suami kurang bagi perhatian dekat saya sejak ada anak. Saya fully housewife, bila kena pendam segala yg ada. Saya jadi burnout, kadang2 saya marah tengking anak2 saya dan pukul. Saya takdak masa nk rehat, takdak masa tuk diri sendiri. Suami kerja pon duit cukup makan dengan anak2, pastu dekat keluarga sendiri pon saya tk boleh nak luah. Ni apa yang saya rasa, saya bukan ibu yang baik. Makan minum anak saya jaga elok, cuma saya penat urus anak2. Bila anak tantrum saya jadi geram, kenapa Allah uji anak macam tu sedangkan mental saya sendiri pon tk okay. Saya rasa macam nak pergi jauh ja bawa diri, kalau saya tahu hidup saya macam ni.. saya takkan kawen dan ada anak. Saya tk bebas, suami pon tk pernah bawa bercuti. Bila ada je duit lebih, kereta rosak lah, tk sihat lah. Saya tk rasa ralat pon kalau one day anak2 benci saya. Sebab bila ada anak lah saya jadi macam ni hmmm

43 Balas

First awak kne tw.. anak nie bkn tiba2 dpt.. bkn nye ade org tggl anak dpn umah awak.. awak n suami yg cipta dyorg.. spatutnye dr anak 1st lg awak mrancg btol2, klu rse x bley, then bia anak sorg.. bkn nye ble da beranak ramai bru nak ade pnyesalan tu.. Awak stress ngn khidupan awak, awak sendri kne cri solusi nye.. Cri jln mcm mne utk kurgkn stress duduk kt umah.. Klu awak rse suami x beri perhatian, then marah suami tu jgn lepaskn kt anak.. klu awak rse hdup awak mcm x bmakna, awak sendri kne usaha utk ubah.. buat la apa2 yg bley mbahagiakn awak.. Bykkn berdoa & istigfar.. Ingt, skg nie awak x puas hati kt suami, bkn anak.. so, nak marah peg marah suami tu..

8mo ago

Sis kena bincang dgn suami waktu bertenang. Mmg susah nak sabar, tapi IAllah kita blja sama2 ye nk tenang ni

Sis tolong tarik balik kata2 tak suka ada anak tu. Sis kena ingat anak2 hanya pinjaman. Lagi lah kata2 yang keluar dari mulut ibu boleh jadi doa yang takde hijab. Bila2 Allah boleh tarik balik anak2 tu. Saya percaya walau macam mana pun, sis tetap sayang anak2 kan. Takde ibu yang tak sayang anak. Dan sis kena tau bukan sis sorang rasa macam tu. Lagi2 as fulltime housewife. Takde kawan, takde waktu untuk ‘me time’, takde income. Saya cakap berdasarkan pengalaman saya sendiri berperang dengan mental sendiri lepas dapat anak pertama dulu. Kalau sis perlukan masa untuk sendiri, bagitau suami. Bincang dengan suami baik2. Luahkan apa yang sis rasa. Itu je yang sis boleh buat sekarang. Apa2 pun, sis just enjoy the moment. Anak2 tak kan sentiasa kecik. Diorang akan makin besar. Penat pun bukan selamanya.

Memang letih masa ank tgh kecik. Sy sndiri pun brapa kali rasa diri ni bkn mak y baik. masa tu ank baru 2 je. ujian ekonomi x seberapa. nak blk kg pun berkira2 sbb x cukup duit nak isi mnyk + tol. Inikn lak nak p bercuti. Lama2 sy dan suami redha. km besarkn 2 ank ni je. Hari minggu happy kn diorg p taman dekat2 rumah. Kadang masak dari rumah pastu bwk p piknik. Saja nak cipta moment dgn ank2. nak mkn kat luar pun kos gak. Suami pun slalu jaga hati sy. Bila rasa dihargai mngkin rasa lebih semngat nak berjuang utk keluarga. Alhamdulillah lepas ank ke2 6 tahun, rezeki km bertambah. Dh mampu beli rumah. Dh merasa setahun tu 2,3x p bercuti. Tu pun alhamdulillah sngt. sekarang menanti hari utk kelahiran si bongsu insyaallah

Salam Puan, pertama sekali ini adalah masalah Puan dan suami. Bukan masalah anak anak. Luahkan sejujur jujurnya pada suami. Bagi situasi yang membuatkan dia faham. Orang lelaki memang nak kena bagitahu sebijik sebijik. Jangan kias, jangan perli, jangan membebel. Jujur tentang level stress Puan. Ajak suami perbaiki hubungan suami isteri dan hubungan ibu bapa kepada anak juga penting. Follow tips parenting daripada Dr Fadilah Kamsah, Dr Redza Zainol dan sebagainya. Percayalah bahawa semua ibu bapa melalui proses yang sama tetapi mungkin dugaan yang berbeza. Saya doakan urusan Puan dan keluarga dipermudahkan. Redha dan ikhlaslah dengan amanah Allah ini. InshaAllah besar ganjaran Puan suatu hari nanti. Sending hugssss

bersyukur lah sis.. hidup kita ni jauh lebih senang kalau nak banding dgn nasib2 laki kaki pukul,kaki dadah,judi.seram lah.. cara sy,laki x cukup nak bg kita ape kita nak,sy usaha sendiri niaga online.. buat santai2 je..tp Alhamdulillah..Dan lg 1,sy x tau la sy ni normal ke x.bila anak sy menangis dan mengamuk,sy rase mcm comel gila. lgi die nangis. lgi comel.. mendayu2 😆 die nangis je sy cium.. kita ikhlaskan hati kita,jaga anak2. kita nikah pon sebab ape? sebab nak bina sebuah keluarga.Jangan pula kita harapkan mcm dalam drama kol 7 tu..Bersyukur sis dan terima takdir ntk kita ni.dan usaha untuk bantu sama2 suami. InsyaAllah.Bahagia. ❤️❤️❤️ tu cara sy

8mo ago

Alamak same lah.. bile anak nangis nampak comel teruk.. rs geram nak pelukkk³ hahahah saya fikirkan saya ni pelik

Saya pernah rasa apa yg puan rasa dulu. Tapi bila saya selalu melihat orang yg jauh banyak kurang dari saya, saya rasa bersyukur dengan apa yg saya ada. Ada orang, takda anak pun. Ada orang hanya mampu tinggal di bawah jambatan dengan anak2. Ada orang langsung takda makanan untuk makan. Takda pakaian untuk dipakai. Pokok pangkalnya kena selalu bersyukur. Yang kedua, saya hanya buat kerja bila saya rajin. Saya malas, saya biarkan je. Sebab rumah kita, takda KPI pun yg perlu diikutkan. Kalau semua benda nak kena kemas dan bersih, memang akan burn out. Jaga diri jaga kesihatan puan. Banyakkan membaca pasal parenting sebagai rujukan.

pernah dengar tak iblis kalau nak rosakkan sebuah keluarga tu dia akan mulakan dekat “mak” dia akan buat kita rasa macam mana yg awak luahkan tu lah, rasa giveup je kan. saya tak duduk tempat awak tapi mmg logik kalau awak burn out dengan anak tantrum suami pun kurang bagi perhatian, banyakkan doa ya, solat, positive tu penting.. about travel, duit cukup cukup mungkin belum sampai waktunya lagi, as a wife kita doa banyak banyak lancarkan rezeki suami dan awak sangat la perlu luah dekat suami apa yg awak rasa sekarang. awak jangan pendam semua benda ni lama lama, bahaya.. semoga awak terus kuat dan dipermudahkan segala urusan 🌸

Sebelum bercinta and sebelum tu kita suda kenal apa tu anak2 n kanak2 sbb kita pun dlu kanak2 and ada mak bapak , awk kena percaya Allah uji sbb syg dan kena pkir baik2 awk kawin Msti ade rezeki ank atau sebalik nya. Sis Cuba tenangkn hati dgn zikir dan selawat mngucap, byk2 pkir dlm2 ank ni amanah Allah. Kalo sis xde org nk luah ada Talian kasih klo xsilap kerajaan bagi utk masyarkat Di beri peluang berbagi mslaah dan jgn pendam sorang2 sis.. klo tgok crita sis ni mslaah sy lagi besar. Cuma sya bertahan sebab ank lah dan dorang la buat sya gmbira utk truskn hidup. Wsalam.

Allah xkan uji org yg tak mampu. Ingat tu sis. Byk tips ibu2 lain bg kt sini bolehla cuba. Saya doakan sis dimudahkan urusan tiap hari. Cuma sy cadangkn kalau rasa susah, sis cubala cari keje. Sbb mcm sy suami mampu tp sy ckp sy nk keje sbb waktu keje tu la Me time saya. Jd blk rumah kite tumpu kt anak n suami. Waktu keje plak jd xsabar blk tgk anak suami. Yg penting ikhlaskn diri dlm perkahwinan ni dan cakap dgn suami sama2 jaga anak. Besar ganjaran kite jaga anak ni hinggakan kite bgn susukn anak tgh mlmpun sama seperti kite bgn solat mlm ganjarannya. Doa byk2 ye.

saya tknk komen pnjg2 bagi nasihat sbb dh byk org lain komen bagi kata2 yg baik dan nasihat .. cumanya saya doakan puan sentiasa diberikan kekuatan , sentiasa dalam rahmat Allah dan terpelihara iman .. Moga Allah mudahkan segala yg sulit , ringankan segala yang berat , luaskan segala yang sempit dan lapangkan hati puan untuk menerima qada dan qadar dgn hati yg tenang... Jgn stress puan, ibu2 yg lain ada dgn puan .. cari kwn2 walaupun tk kenal , boleh buat group ke dgn ibu2 dlm ni utk sesi luah atau kongsi psl anak2 .. semoga dipermudahkan ye puan