BUAH NENAS

Hai saya nk tnye ibu2 dekat sini ade tak yg masa pregnant mkn nenas ? Sekrg saya 5 week dan teringin sgt nk mkn nenas , terliur tak tahan sgt

38 Balas

Saya tak berani makan masa awal2 preggy sis. Padahal mengidam sangat dr sebelum tau pregnant lagi. Lepas tu time 37w saya makan. Allah sakitnya perut, baby mengeras berjam2. Husband bawak saya ke hospital, doktor check takda bukaan pun tapi perut memang sakit. Saya dah tak berani nak makan nenas dah. Now 39w6d still takda bukaan tapi alhamdulillah perut dah okay dan baby takda apa2 tapi saya memang takkan makan nenas dah. Husband pun tak bagi saya makan nenas time pregnant.

4y ago

Sama mcm sy sis..makan nenas masa 35w baby x gerak 1 hari. Terus pegi scan. Nasb baik baby ok. Mabuk nenas kot hehe

Sy xberani mkn..masa kandungan 10w sy teringin sangat mkn nenas, dah la kakak sengaja makan nenas madu dpn mata, katanya cobaaan..😆 mentang2 dia anak dah 4, sy preggy anak 1st. Nak suruh hidu buah nenas yg blm kupas, mcm penagih dadah sy hidu buah nenas tu.. lepas tu ok😂

Makcik husband, setiap kali pregnant mesti mkn nenas.. Sebiji dlm 2 hari dia habiskan.. Tiga2 anak dia mkn nenas.. Alhamdulillah semua dh teruna dara pun sihat walafiat.. Tp apa2 pun depends on diri kita yaa.. Sbb setiap Ibu tk sama ketahanan badan

Seelokknya tahan dlu ya sis.. x pon mkn segigit 2 je.. cuba pujuk hti, fikirkn kslmtan baby je dulu.. klu x de ape2 syukur. Klu bleeding, mngis dan myesal pon da x berbloi.. harap sis sabar ya🌷

Masa awal awal macam sis lah saya teringin sangat buah nenas muda. Tak pernah pernah rasa teringin camtu. Alhamdulillah kandungan sihat skrg dah masuk 7bulan. Tawakal pada Allah.

Sama masa awal pregnancy saya pun suka makan nenas. Nenas muda pula tuh huhu. Khasiat banyak sebenarnya. Skrg saya dah 28 weeks 🤗 InsyaAllah takde apa kalau kita positive

Saya awl2 pregnat x berani... Sabar dulu sis.... Dah msuk 3rd trimester saya bedal makan tiap2 hari alhamdulillah tak ada apa2 cuma nurse pesan nenas banyak gula... Ehehehe

Ikut kandungan juga sis. Macam saya mmg kalah dgn nenas kot. Aritu ada minum air yg ada jus nenas pon bleeding. Ada orang boleh je mkn xde pantang apa apa.

Mak mntua sy dulu masa mgandung kn suami sy ari2 mkn nanas.. Katanye 2 je yg blh mkn.. Sy mkn gak tp x lh bnyk.. Lpas2kn mgidam sudhlh..

Saya pernah tanya mak sedara yang saya teringin nak makan nanas, mak sedara suruh sentuh pakai jari lepastu jilat.. Cmtu jek 😂