gbs waktu mengandung

hai saya nak tanya ada ke mummy2 yg kat luar sana pernah kena gbs waktu mengandung ? macam mana ye nak rawat nya ? ☹️

4 Balas

saya gbs dan candida apa tah.. nurse kata kalo gbs tu nanti nak beranak dia akan bg ubat antibiotic and it’s normal. utk candida tu ( keputihan berketul dan kadang dia gatal) dia ada bagi ubat insert tu. lepas masuk ubat tu kurang dah.. tapi dalam 2 minggu je. lepas tu ada balik keputihan ketul2 tu and gatal.. now tgh pikir nak bgtau nurse balik ke nak oegi beli sendiri ubat tu kat farmasi. sebab annoying betol keputihan tu😅tk selesa nak kena tukar panties slalu

Sama laa.. x thu cmne nak buat.. jage kebersihan je skrg, kerap tukar pantiliner n lap kering.. byk mnum air masak.. keputihan x de sgt pun kuar kt pantiliner. Tp bila kuar tu wrna dia bkn putih, dia mcm khijauan dah 😖tp xde bau pun & sikitttt sgt.. xde pun mcm org lain kputihan smpai boleh pegang seketul2 tu..sgt sikit.. tp kt dalam agaknye dh ada kuman

saya. kena ambik sample dan on antibiotik. ubat insert tuu cuma anti fungus dia tak merawat gbs. banyakkan minum air kosong dgn jaga kebersihan

doktor ada bagi ubat masuk dari bawah tak? banyakkan makan yogurt sis. kalau gatal, cuci dengan air garam