Suri Rumah

Hai, saya nak mintak advice / pendapat from housewife. Btw, saya sudah jadi suri rumah sepenuh masa dan tinggal berjauhan dengan orang tua saya, ikut suami balik ke kg selepas berkahwin + saya tiada kawan & anak. Sebelum ini saya pernah bekerja tetapi disebabkan faktor lain, saya mengambil keputusan untuk menjadi suri rumah. Semenjak menjadi suri rumah, saya rasa tidak produktif, murung, macam ² cara saya buat. Saya rasa sekarang bukan diri saya yang sekarang. Kadang ² kalau bosan, selalu terpikir pasal anak. Sampai saya diagnosed kemurungan dua bulan lepas ☹️🥺. Ada tak any advice untuk saya yang baru menjadi suri rumah?

21 Balas

Sy resign dr kerja after 3 months kahwin & ikut suami pindah. Now dah 2 years lebih jd suri rumah. Awal2 it took me 4-5 months nak adapt. Hobi i baca buku since forever. Tp bila jd suri rumah, I ada terlalu byk masa sampai baca buku pun bkn jd something yg i enjoy nak buat. Kdrama pun rasa malas nak tengok. Tapi after 5-6 months tu i decide nak stop sendu2. Tiap hari i cuba positive kan diri, i started tgk video ceramah dr omar suleiman, dr haifa dll. I started to read buku nonfiction/ religion/ I cuba focus jd better muslim. Cuba solat awal, habis solat wajib ngaji, buat goals nak khatam quran etc. I sign up kelas2 agama online yg free, yg berbayar pun ada. Suami pun supportive since. Dia yg bayarkan kelas2 i. Also jgn compared life kita dgn org lain dkt social media. Kita nikmati je apa fasa hidup kita skrg. I pun jenis byk kali tukar hobi sbb cepat bosan 🤭 I fikir this time lah gain knowledge sbb ada masa. Sekiranya nanti dikurniakan anak, lain cerita nya. Mungkin tak sempat dah. Suri rumah cuba cari ilmu banyak2, supaya emosi kita lebih terjaga lebih rasional. Ada juga hari2 yg terasa kosong, tp I tried my best to not overthink. Biasa lah bila kita hari2 duduk rumah, sunyi mmg tak lepas dr perasaan sendu tu. Especially utk org yg introvert. Semoga awak diberi kekuatan jalani fasa hidup ni 🫶🏻

same sisss. sy pon amik keputusan berenti kerja atas beberapa sbb, tiada anak, dan tiada kwn. bukan tiada, tp rasa jauh and inferior, kwn kerja semakin lama semakin gah, kita dok terperap, pastu mertua mula bunyi pasal anak. sedih betul.. suami baik je. saya mula2 belajar buat dropship. tp mungkin xkena ngan jiwa kot, atau xda rezeki, dropship xberapa menjadi, lps tu ada masalah dgn agent dan saya stop buat dropship. lps tu sy berjinak2 dgn baking, kwn2 sekerja ngan client suami sy org yg mula2 tempah order dgn sy.. seronok jugak, setiap minggu dpt tempahan.. tp lps pkp brg2 baking naik harga kaw2, sy n suami duduk kwsn pedalaman, org kg kita xboleh jual mahal2, jd sy stop baking.. sbb xberbaloi, lps tu sy belajar menjahit dr youtube.. mak sy bg mesin lama yg mak xguna dah.. xberjaya lg buat bju sendiri, tp boleh la nk fix bju2 lama.. lps tu stop sbb skrg sy pregnant berisiko tinggi.. so dr suruh rehat aja.. lps bersalin nt bru leh nk smbung buat apa2 blk... advice sy, sis cuba je explore hobi bru.. mungkin akan ada yg lekat di hati.. mungkin ada yg boleh jana pendapatan sis sendiri.. mana tau boleh jd lebih hebat dr kerjaya sblm ni..

sy berjauhan dr family sbb ikut somi pindah negeri dia. 12 thn hidup berdua mmg kami akan plan aktiviti hari mgu. pergi jln2 daerah lain, cuba kenal kwn2 baru, movie date, kemas rumah sama2. hari biasa sy sibukkan diri dgn tempahan dessert dan kuih. bila sy down mmg sy terus terang dgn somi, somi sy mmg pendengar yg setia😂 sbb sy mmg akan bercerita sume aktiviti seharian sy walaupon die penat baru balik keje. tp die dgr juge. sebulan skali p berkelah pantai. klu tak sempat tangguh pon ok je. yg kite nak partner yg supportive. alhamdulillah.. kami tak fikir bab zuriat tp kami tak pernah berhenti mohon pada Allah s.w.t. kami anggap blom rezeki ketika masih muda. kunci die sabar dan happy life ya dik.

Saya pon macam sis juga dulu . Suri rumah sepenuh masa . Hari2 gaduh dgn suami ada saja benda tak kena . Jerit2 pukul2 suami . Mmg rasa tak boleh nak hadap dah hari2 buat benda yg sama rutin yg sama . Takda kawan untuk borak . Suami pulak siang malam kerja tak sempat bawak saya ambik angin luar . Terperap je dalam rumah berbulan bulan . Last choice saya buat keputusan untuk ambik anak asuhan . Saya jaga 2 org dari baby sampai dah besar sekarang 2tahun dah umur . Alhamdulillah berkat ambik anak asuhan allah bagi rezeki anak dekat saya . Sekarang dah 38w tunggu hari je mak beranak . Masa saya jaga anak asuhan tu saya hari2 happy je . Seronok jaga anak org macam jaga anak sendiri .

sis bt perkara y sis suka..baca buku..tgk movie..masak..or whatever y penuh dgn aktiviti.kdg2 kan kite rasa aturan kita dah betul..tp aturan Allah lg Maha hebat.Skarang sis blh bnyk isi masa dgn mcm2..byk y x terkejar..blh fokus pasal diri sendiri..beriadah..agama contoh mengaji/mendengar.Nnt klau dah ada si Comey blh d katekan 24hour fokus pd dia..x terkejar nya..x cukup tido n rehat.insyaAllah bile sudah tiba masanya..Allah dah Kate sis sdh sedia maka Allah akan hadirkan si Comey pd masa y tepat.sis xblh stress2 tau... enjoy apa y ada skarang..xmau hormon ganggu..jg pemakanan..ambik acid folic jika merancang bb

3w ago

same2.. semoga Allah permudahkan segala urusan sis

saya kerja badan beruniform selama 11tahun.. lepas kahwin pjj 8bulan, rs x mampu dh, saya ambil cTG, balik kmpg alhamdulillah trus lekat & saya ambil keputusan utk resign.. duduk pula dgn mil.. bayangkan kita aktif kerja, aktif berlari, hiking dsb, kawan pun ramai, tiba2 duduk dlm bilik layan sakit, smpai skrg kandungan dh 36w saya selalu nangis sunyi bosan & macam2 lagi.. suami okay baik nafkah semua cukup tapi still saya murung.. saya xde tips cuma lalui shj.. lepastu cuba compare dgn life org lain yg mungkin lagi susah insyaallah terbit rasa syukur utk jalani hidup ni terus kedepan.. semoga baik2 utk awak ♥️☺️

sye surirumah..anak sorang... Ade mase sikit sye layan kdrama or running man... sye ikut pindah negeri lain sebab suami kerja.. jadi xde kawan sini... mmg duduk rumah shj sbb nak keje..hntr anak kat pengasuh kejap kene COVID.. kejap sawan.. kejap cirit birit...kejap jangkitan kuman.. kejap selsema kejap batuk.. ulang alik ward jd decide jaga anak di rumah shj alhamdulilah anak pun sihat.... sye xada ibu bapa dah.. nak kata bosan duk umah TU xpenah rase... sebab sye rase walau duduk rumah dgn anak.. activity sye full n busy .. nk curi2 tgok kdrama pun waktu malam.. tp TU dh cukup happy

Memang ada orang tak bersedia jadi suri rumah sbb tak semua orang boleh jadi suri rumah sepenuh masa. 1. Set minda suri rumah memang awesome. 2. Buat jadual apa nak buat flm seminggu. Kena buat perkara yg berlainan selang 3 hari ke.. 3. Cipta hobi; berenang. Gardening. Mengemas. 4. Tonton drama kegemaran. 5. Baca buku. 6. Kerap Bersenam. 7. Jaga pemakanan. 8. Jika Muslim, baca Al Quran dan maknanya. Puasa sunat. 9. Tidur awal. 10. Bangun dan mandi awal sebelum Subuh. 11. Be a happy wife

Nanti kan masa solat, doa supaya ditenangkan hati dan fikiran. Lepastu ajak suami makan angin. Saving la sikit2, lebih rezeki makan angin jauh sikit. Macam saya, saya pernah murung juga tapi tak sempat dia nak jadi teruk sebab saya hari2 doa dan jenis meluah pada suami. Alhamdulillah suami take action and selalu bawak jalan2. ❤️ sis kena kuat tau. Bila datang perasaan tu, cuba lawan jangan dilayankan sangat tau 🫰🏻 ingat kita tak keseorangan sebab Allah ada

Mmg kna isi msa lapang ja sis.. list down apa2 yg perlu buat, klu hri tu mmg mau rehat dri buat kerja rumah, buat apa yg sis suka..hobi.. bila dpt pergi kluar kjp ambil angin/exercise/jln d mall/tgk movie..klu mau bckp2 dgn org, video call family..anyone.. psl anak pula, jgn terlalu fikir..klu terlalu fikir nti badan stress, x bagus juga nti kacau hormone.. & apa2 luahkn juga dkt husband, jgn simpan sendiri..mungkin blh plan dgn husband jln pergi mna2