Suri rumah atau Berkerja??

Mummy2 prefer yang mna?jadi suri rumah sepenuh masa jaga ank sendiri atau pon bekerja dan terpksa hntr anak pada pengasuh ?

79 Balas

Sy prefer berkerja sng papehal nk cover... Kite x tau ape nk jd akan dtg... Lg 1 kwsp tu penting utk hari tua....sy pnah rse masa kecik2 ayah sorg je kje... Mak duk umah jaga kami adik beradik... Satu hari tu ayah jatuh sakit hilang ingatan... X dpt kje lg dh sbb risiko akan berulang lg kemalangan tu...last2 mak terpaksa kje... Hutang byk nk bayar...sedara mara semua hilang x tlg...mak g kje kite org adik beradik duk la umah jaga sesama sndri... Sedih sgt... Alhamdulillah ayah makin lama makin sihat bleh kje... Tapi sorok2 x nk smpai org socso tau...sbb tu sy prefer kje... Mmg penat x ckup masa dgn anak... Tapi ekonomi skg ni ssah klau sorg je kje... Tapi ikut rezeki masing2... Ade yg nk kje x dpt kje...

4y ago

betul tu sis, kalau mampu ddk rumah klau tk mampu kerja tolong suami kan

Suri rumah mmg jiwa kena kental mn yg Penh kja mmg mroyan la kt umh 2..mmula mmg ok lpas tu mla la jd pisang lemau..mn x nya pnh bgji,da msa tgk dnia Luar Ni ttba bkurong tgk tv sofa mesin bsoh n dapo ja ari²..klo kja plak mslh pgasuh klau pgasuh ok xpa ni kta da dgr mcm² psal pgasuh jd takot kn nk anta ank..sy pn msih fikir..skrg msih brusha dptkn ank Bila dpt nnti Tak tahu pa kputsan nk bt..klau bkja blh jgk kta tlg suami kta kn..n skuragny pa yg kta nk dpt jgk kta bli dgn duit kta sdri..kesian suami Suma dia nk tangong sorg²..skrg Suma dh mahal² belaka😔

Betul, klau suami mmpu kita duk jelah umah, kdg rsa penat wt krje umah, msak, kemas umah, jge ank2.. tp pk2 blek klau krje kt luar lg sye xtahan.. 😅😅 Sye lpas bsalin ank no 2, suami ckp xpyah krje.. dia kta anta pengasuh je dah hbih duit gji.. 😂😂 dlu lah, skrg alhamdulillah ckup utk kami.. lpas bsalin ank no 3, murah rzeki kami sekeluarga.. suami dpt krje kt seberang tambak, so lega ckit.. ank2 pun dah skolah, sorg drjah 1 sorg pra.. skrg sye pregnant no 4.. 🤗🤗 smoga Allah limpahkan rezeki kami, luaskan rezeki kami.. aminnn..

Klau suami terlebih mampu baik duk umah n tumpu pd anak sbab tumbesar anak ni cepat rugi klau x dapat hadap moment2 indah 2 tp klau suami x mampu baik keje sbab kene ade smpanan tuk kemugkinan akan dtag.. tp bile bekerja kene tegok jugak klau gaji kite stakat ckup2 bayar pengasuh baik duk umah sis sebab xde kelebihan pun tuk family sndiri.. kite bekerja tuk bantu keperluan family n diri sendiri itu y pentig bukan tuk sara hidup pengasuh semate2..

Mcm saya, saya prefer jadi SAHM. Sebab dpt tgk anak membesar dari kecil. Mmg seronok kerja dpt gaji nak belanja apa ikut sukahati 😂 tapi priority saya skrg baby saya. Mcm kakak saya dia nak jaga sendiri jugak tapi tuntutan kehidupan memerlukan dia kerja lagi buat masa skrg. Dua2 kerja & tak kerja ada pro & cons. Ikut pilihan masing2 yg penting bahagia walau apa 😊 kdg sedih tgk org perempuan kita ni suka judge satu sama lain hmm.

Jadi suri rumah pon mental kena kuat mommy nk jaga ank sendiri.. ade hari anak tantrum penat de xboleh nk ckp.. klo husband stabil, boleh berhenti jga anak sendiri.. jgala sambil² mniaga online ade jugak income.. sy mcm tu brhenti kje jge ank sendiri.. if kewangan xstabil, kjela dulu buat saving.. all the best! 😊

Kalau boleh nak sangat suri rumah sepenuh masa... Pernah jadi suri rumah sepenuh masa..sekarang kerja. Memang ada lebih & kurang keduanya. Saya sgt cemburu pada mereka Yang suri rumah sepenuh masa. Saya kena bersyukur juga sebab saya kerja. Jadi saya sangat menghargai masa dengan keluarga.

Baru kawin(belum pregnant lagi pon) suami dh suruh duduk umah je, jaga arwah mak & arwah babah sye.. Sampai la anak nk masuk 3 dan tahun nie dh 6 tahun jadi suri rumah 😅 walaupun penat tapi syukur nampak anak2 membesar depan mata, bila suami balik kerja Dye sllu Tanya pasal anak2 dekat sye

Sy pas pregnant ni terus resign sbb taktahan pressure keje dgn alahan2 awal trimester tu. Maybe sbb da tbiasa keje, bila da lbh sbulan dok rumah rse da bosan da. Rsa nak keje balik. Tp suami advice pas bersalin, tunggu anak 6bulan ke, baru start balik kalau nak start. Tp camtu la. 😅

alhamdulillah perjlanan hdup dr awl kwin dduk uma jaga ank spnuhnya,,tgk p'besaran ank,,kadang tkt xckup sgla pkai tp rzki ALLAH melalui ank sntiasa ada n ckup..rzki stiap org b'beza²,,mgkin bkn rzki jd wnita yg b'kja dlm m'bntu suami,,tp alhmdulillah sykr dgn stiap rzki☺