Suri Rumah

Hai, saya nak mintak advice / pendapat from housewife. Btw, saya sudah jadi suri rumah sepenuh masa dan tinggal berjauhan dengan orang tua saya, ikut suami balik ke kg selepas berkahwin + saya tiada kawan & anak. Sebelum ini saya pernah bekerja tetapi disebabkan faktor lain, saya mengambil keputusan untuk menjadi suri rumah. Semenjak menjadi suri rumah, saya rasa tidak produktif, murung, macam ² cara saya buat. Saya rasa sekarang bukan diri saya yang sekarang. Kadang ² kalau bosan, selalu terpikir pasal anak. Sampai saya diagnosed kemurungan dua bulan lepas ☹️🥺. Ada tak any advice untuk saya yang baru menjadi suri rumah?

21 Balas

saya dulu pernah juga bekerja tp semenjak ada anak saya ambik keputusan utk jd surirumah. saya fikir jd surirumah ni sgt mudah tp Allah je tahu betapa penatnya bila jd surirumah. saya jd cepat nangis, cepat marah. rasa mcm penat dgn semua bnde. saya cuma fikir anak saja buat masa sekarang. suami saya tetap bantu kerja rumah tp bila anak asyik nk berkepit tu yg buat saya penat. last², saya main ml hilang sikit penat bila main game.

kt rumah awak mesti ada jiran kan, kalau ada bole try bgaul tgok, at least ada la kawan sembang ke. lepas tuh buat benda yg awak suka, yg bole busykan diri ,kalau awak teringin sgt kerja tapi taknak jauh dari anak, bole try wfh, vendor ke, live ke, ada juga income buat mcm tuh. sbb saya ni start tau preg. , mmg resign sampai la skrg, da 2tahun lebih da, kadang mmg rasa tepu gila, duk kt rumah, tapi salah juga yg pilih nak jaga anak sendiri.

saya pon lepas kahwin ngn husb mang dduk ngn mak dia,seminggu je pastu mak ayah dia bising suruh cari rumah sewa.husb cari rumah dekat ngn tok sedara dia,dah la dalam hutan,jauh dari orng.. keliling tu ada 4 biji rumah je..tu pon x berapa ada orang..mula2 saya buat apa yg saya teringin nak buat sebelum kahwin..tido mangkit lambat..hari2 saya buat MCM tu,dah bosan saya tukar aktiviti lain.. alhamdulillah dah pindah.

saya housewife dh 3 tahun dah , mula2 nangis jugk bile kene tinggal sorg, husband decide nak bela kcing kurg skit sunyi, dah bosan saya painting mntk husband beli kt shopee warne ikut no. leka jugk laa tau2 husband dh balik jee dri keje .. n then saya buat bnde lain mcm mengait sume tu .. bnyk jugk bnde bru sye cuba , sampai laa dh ade bby bru laa hilg trus bosan tu ..

I bukan housewife tapi i jenis yang tak boleh duduk diam. cara nak produktif, set any goal dalam sehari/seminggu/sebulan. contoh, nak khatam quran dalam masa 2 bulan ke, bersenam pagi pagi ke, zumba tengahari setiap hari ke, terpulang & banyak je benda & hobi yang tak perlu duit

Kalau reti drive & ada kereta, pergi la keluar beli tealive ke zus ke window shopping ke.. Bwk la diri keluar rumah skjp2. Pi joging keliling taman ke.. Belajar sikit2 ilmu parenting ke, tidur bayi ke, belajar masak masak ke.. Nnti bila dh ada anak, takdan nk fokus tang ituu. Hehehe

try cari hobi yg perlukan fokus. belajar crochet ke, menjahit ke, baking ke, anything yg perlu belajar dan praktis utk jadi mahir. boleh try mana2 dulu, tgok yg mana sis minat. bila dah pilih yg mana minat, try mahirkan diri dlm buat benda tu. nnti boleh buat bisnes.

Dkt kg suami xde peluang kerja ke?sbb blm ada ank lg kan better kerja skrg2nya ada saving bila dh ada ank nti..kalau x apa kata sis msuk kursus.contoh menjahit,buat kek/kuih/msk..blh bt kerja dr rmh sbg contoh ambil upah jahit baju.xdelah bosan duduk rmh☺️

Kene sibukkan diri, mungkin boleh bkerja dulu smentara ni. Sy bkerja & anak 9bulan, mmg stress, cara saya adalah dgn involve aktiviti zumba/poundfit

sis buat ape yg sis suka..baca buku,tngk tv,keluar jln2...lepas tu sis cuma LA jual2 online maybe boleh hilangkan bosan sis...