Keguguran Anak Pertama

Hai . Saya keguguran anak pertama . Macam mana ya nak cari keyakinan dan keberanian untuk mengandung lagi sebab perasaan takut benda sama berulang sentiasa ada dalam otak . Macam mana ya ? Ada tips atau kata2 semangat tak ?

11 Balas

sy missc 2x sebelum ni. skrg tgh mengandung kali ke 3 alhamdulillah dah 21w. saya cuma boleh ckp sepanjang tempoh saya pantang sebelum nk pregnant kali ke3 ni sy elakkan rasa stress nak mangandung. bila x fikir langsung pasal nak sgt anak, lama2 Allah hadirkan zuriat dalam rahim. x sedar pun pegnen. gi cek kt klinik sbb period x dtg2 (sy takut sy pcos n period sy mmg irregular so sbb tu decide nk cek up kt klinik). then masa kt klinik tu doc bgtahu sy pegnen. terkejut saya dgn suami kt situ. siap boleh ckp kt doc tu biar betul doc ni, saya xde rasa penat ke apa2 pun. doc siap gelak lagi sbb sy x percaya. so utk sis, apa yg sy boleh nasihat, sis jgn stress2, kalau boleh jaga pemakanan, kalau overweight usaha turunkan berat badan, banyakkan minum air masak, pemakanan pun ambil yg sihat2. inshaaAllah semoga Allah hadirkan zuriat buat sis dan suami pada masa yg tepat dan terbaik. moga Allah beri kekuatan hati utk sis. sis percayalah Allah akan beri juga pada waktu yg terbaik utk sis dan suami.

2y ago

6 bln sis. mmg sy nk jarakkn lama sikit fobia punya pasal 😂

saya pn bru tahun lps keguguran anak ke-2 setelah penantian selama 5 tahun... Pertama Jangan Putus Asa... Kedua Ikhtiar...cari bidan yang berpengalaman... mgkin ada masalah peranakkan... kdg2 kita x tahu dalam seharian aktiviti yg kita buat boleh menjejaskan kesihatan rahim contohnya angkat barang berat, aktiviti sukan lasak, jatuh terduduk ke & dari segi pemakanan...tu pn blh menyebabkan rahim kita jdi lemah... Cuba sis ikhtiar minum air ikhtiar hamil...& elakkan rasa stress... Kalau kita fikir sgt2 nak zuriat akn boleh menyebabkan stress...berusaha..jgn putus asa beserta ikhtiar... InsyaAllah akn da khabar yg baik nt.. Saya pn sebelum ni cm sis jgk..tpi atas sokongan, nasihat dri suami & kluarga.. alhamdulillah dh pregnant 8 weeks..tu pn 3 weeks x tahu dh pregnant 😁 saya yakin sis boleh hadapinya... "ORANG YANG DAPAT MENGATASI UJIAN INI ADALAH ORANG KUAT & TERBAIK DI ANTARA YANG TERBAIK"🤗

saya follow ya tt. saya pun nak ambik semangat balik. saya baru 30 hari berpantang lepas keguguran anak awal bulan 2 hari tu. baby first selepas 7 tahun penantian. saya lagi down sis sebab umur pun dah tua. 42 tahun. entah ada peluang lagi ke tak..wallahualam. syukur suami memahami. dia bagitau sekurang2nya Allah bagi rasa seronok tu walaupun sekejap. sekarang tengah pujuk hati untuk jalani kehidupan seperti biasa. upt test pun masih saya simpan. suami pujuk jangan renung lagi upt tu....tapi tu lah... hati perempuan kan.... nak juga bahagiakan orang tersayang. doakan saya sis2 semua. dapat seorang cahaya mata penawar jiwa pun jadilah

1y ago

Saya follow awak sis...

Saya mengandungkan anak pertama, alhamdulillah dia lahir sihat. Lps tu mengandung kali ke 2 & 3 saya keguguran. Skrg mengandung kali ke 4, jujurnya masih teringat2, kdg mimpi bukan2. Mmg kita takut lah kan. Tapi kita cuba fikir, kalau Allah mmg nak bagi kita rezeki ni kt kita, mmg kita akan dapat. Tapi kalau sebaliknya, kita kena redha sbb Allah dh tetapkan tu lah yg terbaik buat kita. Apa yg kita perlu buat, usaha dgn cara paling terbaik untuk jaga kandungan ni. Insya Allah moga Allah permudahkan urusan kita berdua. Doa banyak2 ya. Saya pun masoh berjaga jaga juga ni sbb masih awal lagi, baru je nak masuk 14minggu

2y ago

Sy tak kena marah pun sbb masa tu die tgk jarak kehamilan anak 1st dgn skrg, beza 2tahun setengah dah. Sbb tu kot die xde isu kan apa2. Alhamdulillah lah

Utk saya lps keguguran kali pertama, saya mmg ambil masa dulu untuk rancang lg. Saya lg byk luangkan masa berdua dgn suami, happykan diri. Syukur suami pun tak paksa. Lepas setahun Alhamdulillah rezeki mengandung balik. Trauma tu mmg masih ada, tp saya yakinkan diri kalau mmg ini rezeki yg tertulis utk saya, saya doa agar dimudahkan urusan hingga bersalin. Paling penting jgn paksa diri, jaga mental dan fizikal dulu ye.

sy 4 kali gugur.. anak kedua dan keenam yg ade dgn sy skrg.. skrg pregnant anak ke 7.. sy x pernah rasa takut atau risau gugur lagi sbb sy pgg kata2 doktor kalo baby yg gugur tu hidup mungkin dia akn sakit atau meninggal dlm perut sblm bersalin.. dari benda tu jadi baik lah gugur awal.. so sis sabar ya.. nanti bila pregnant blk In Shaa Allah ade rezeki nk dpt baby.. ☺️

Pnglmn 2x misscarriage mmg buat sy terkesan. Sy ambil jalan fikir yg baik2 shj, tak stress, sihatkan badan (jaga mkn & minum) & luangkan masa cari ilmu2 yg berkaitan. Skrg alhamdulillah pregnant 28w; doakan urusan sy semuanya dipermudahkan. Sy doakan sis diberi kekuatan & moga ada rezeki slps ni 🤲

Sis take ur time, jgn paksa diri 🥰..Pngalaman sy 2 kali miscarriage, 2 3 bln pertama sy lgnsung x fikir nak baby. Byk pulihkan mental sendiri, pulihkan fizikal, berjalan sana sini dgn suami..Sy pregnnt kali ke-3 lps tepat2 setahun miscarriage yg ke-2. Alhamdulillah skrg dh 17 weeks.

Doa & tawakal pada Allah, itu je cara sy cari keyakinam & keberanian utk mengandung semula after 6months++ miscarriage.

Allah gantikan kehilangan dgn yg lbh baik drpd sisi-Nya 🤲🌻