keputihann

hai saya baru 5 week . nak tanya . nak atasi macamna ya kalau keputihan keluar? dan terasa gatal di bhgiann miss v ?(

10 Balas

normal kot sbb perubahan hormon kat rahim kte.. sy dlu awal preggy mmg ad keputihan smpai doc bg ubat insert.. masok je ubat insert tu.. tdo.. esok tghari nahhh kooo.. sgle mak nenek keputihan keluaq.. lps tu okey dahhh.. kalo keputihan kuning ke hijauan.. lps tu ad spottng darah keee.. tu kene jmpe doc cpt takot infection kat baby.. ☺️ lain2 doc kate.. bykkan mnom air kosong.. tukar panty liner kerap... hehe..

sy dari 6w sampai 9w mmg teruk keputihan gatal. ini yg sy buat : - minta ubat sapu utk gatal dari klinik - tukar seluar dalam beli yg jenis kain cotton je. nk selesa ambil satu saiz besar - minum air masak byk² - amalkan makan yogurt dan buah lepas tu dh takde gatal² smpai sekarang (13w)

2y ago

Tq for sharing

Masa check up, puan beritahu nurse dan Doktor ya. Nnt Doktor akn ambil sampel dan beri ubat. Saya alami juga sblm ni, gatal2 dan pedih. Lps masukkan ubat melalui vagina, alhamdulillah dah OK. Apa2 masalah, jgn segan bgtau nurse n Doktor.

1y ago

Dr akan ambil. Kita perlu ke bilik pemeriksaan di klinik. Takpa. First step, Bgtau ja Dr. Pastu ikut ja arahan Dr nnt.

Saya pon ada masalah keputihan haritu pastu time checkup dengan dr saya bagitau terus dekat dr, then dr ambik sample keputihan tu untuk tgk keputihan teruk ke tak. Dia ada bagi ubat sekali

Kadang klau keputihan buat miss v kita rasa gatal , tu jangkitan kuman. Tp apa2 pun better cek kk dulu. Semoga dipermudahkan sis ♥️

kalau minum ais,hentikan dulu ais. cuba minum minuman yg suam panas. basuh miss v dgn air suam. jangan guna pencuci apa².;

Normal mengandung ada keputihan. Tak normal kalau gatal, berbau, warna selain putih kekuningan

2y ago

nak tnya klau kputihan warna kkuningan sedikit adakah tu tak normal?

Mcm saya awal2 trimester saya ada jgk, tapi saya minum air putih banyak2 🥹🤣

Sis kalau rasa gatal berterusan, sis pergi jumpa doc ya. Risau kalau ada apa-apa.

Bnyk minum air kosong. Kurg kan air manis