keputihan semasa hamil

hye mommy,sy prgnt 13minggu..tp sy ade keputihan…kadang2 buat miss v sy terasa gatal sancta..kalau malam nak tidur lagi menjadi2 gatal tu..apa sy perlu buat ya?

13 Balas

Macam saya bagitahu doc masa checkup lepastu doc ada bagi 1 ubat utk masuk dalam vagina. Malam ni baru nak buat sbb keputihan saya pun boleh tahan banyak juga walaupun tak gatal tapi kita risau juga kalau ada keputihan kan. Better awk bagitahu doc/nurse awk tau nanti dorg akan bagi ubat

Pergi klinik buat swab nak tahu samada ada gbs atau tak. Kalau gatal nanti doctor akan insert ubat dalam vagina untuk stopkan rasa gatal tu. If ada gbs, doctor akan bagitahu sebab gbs bahaya bila bersalin nanti. So kalau aware dari awal, nanti dkt buku pink doctor akan noted.

4mo ago

maaf sis sy NK tya .. GBS Tu ape ye? sy Blum pernah dgar .. sbb skang ni pun sy ad keputihan jugak tpi X gatal

Bagitau nurse, takot ada infection..kalau bacterial infection macam saya, mmg gatal smpi susah tdo..masa pregnant makan antibiotik, masa bersalin hari tu nurse pon pasang antibiotic drip utk elak anak terkena jangkitan, tapi last2 emergency czer jgk..

Awak, keputihan time pregnant bahaya tau. Awak pegi jumpa doktor & doktor akan swab kat bawah tu ambik sample nak tgk ada kuman ke tak. Sambil2 tu awak try ikhtiar makan yogurt tiap2 hari dulu & elak ambik gula dulu.

4mo ago

makan plain yogurt. klu tekak boleh telan geek yogurt itu lebih baik. yg penting jgn makan yogurt yg berperise n mix berwarne. n jgn makan buah manis terlampau bnyk.

saya pun stiap kali pregnant memang akan ada keputihan mcm awak sampai gatal2 . ada bagitau doktor lepastu masuk ubat dlm vagina , tapi kejap je eloknya takde keputihann . lepastu ada balik 🤣🤣

4mo ago

Saya pun masuk ubat dlm vagina tu sis lpstu selang 2 jam terjaga nak kencing gilaa tak tahann pstu kencing je lah haha then ubat tu mcm dh hilang, ada kesan tk agak2 huhu

inform nurse yg keputihan awak buat awak gatal2. kalau boleh buat swab keputihan utk pastikan keputihan awak yg normal. bukan jangkitan bakteria atau yeast.

saya pun mcm ni jgk dlu gatal merah habis teruk byk keputihan.. tp pgi jumpa doc dia bagi ubat utk insert kedalam kemaluan..pill mcm tu then lma2 ok da

Makan yogurt sehari 2-3 kali , rajin korek kat dalam sampai hilang Lendir2 tu sehingga bersih sehari 2-3 kali . Keputihan xde then bau miss v pn xda

Inform nurse di kk awk nti. Dlm pada masa sama bole mkn yogurt natural utk pulihkn keputihan.

pergi jumpa doktor nnti doktor akan bg ubat hilang keputihan