Ubat

Hai nak tanya.. selalu KK akan bg ubat bila kandungan berpa minggu? sy dah masuk 14minggu .. tp KK x bg apa2 ubat pun.. selalu sy baca kena makan folid acid.. tp sy x dapat apa2 lagi .. apa patut sy buat? banyak yg sy baca masa mengndung kena makan folid acid .. perlu ke sy beli sendiri di farmasi ?

26 Balas

14 minggu dah besar dah tu. Nak dekat 4 bulan dah. Kalau ikutkan 3 bulan pertama folic acid sgt diperlukan utk ibu mengandung ni sbb time ni tulang sel2 baby nak terbentuk. Nasihat sy, sis cepat2 la dptkan folic acid sblm terlambat. Sbb baby hari2 perlukan folic acid di awal kehamilan utk membesar. Lagi bagus, cepat2 rujuk doctor terus untuk check perkembangan baby. Risau juga baby tak dpt nutrient secukupnya di 1st trimester. Semoga dipermudahkan utk sis dan baby.

Beli kt guardian ada folic acid yg sepapan2 tu..mcm kk bg..rm0.75 je br ni beli..sbb x gi kk lg..beli kt guardian dlu..gi klinik swasta dlu br ni tp doc bg ubt angin je..sbb masa tu mcm lbh fokus kt cyst ni..tkt doc tlupa ke..nth la..kita pun lupa nak tnya..dh blk uma lama tu br pasan..x dpt vitamin pun..so gi guardian beli sndri..

5y ago

Folic acid je..yg sepapan2 tu..klu stgh org mkn iberet ke..tp sis sbb dh ada vit c n vit b complex yg doc bg bape bln ari tu x abis lg..jd beli folic acid jela ganti yg dh abis tu je..huhu. nt gi kk tnya blk ye..

Pelik jugak knp nurse n doc xde bg, sy mse xbukak buku pink lg pun, mse duk alahan dtg kk,doc cek pregnant trus die bg obt..Rse dlm 6 7minggu mcm tulaa, pdhl sy xbukak pun lg buku..Kot doc lupa nk kasi kot, nt sis checkup trus tnya nurse boleh mkn acid folid x, xpun sis boleh beli sdri jee..😊

ngandung no 5 dh...buka buku terus dpt.... tapikan prasan mkn vitaman kk bgi tu...asyik lapar je...kdg2 kawal mkn...takut berat terlajak naik...kadang2 tu.. bedal je dh lapar...😅

5y ago

Kita mkn vitamin apa sis

sptutnya mse dftar buku tu dorg bg 4sekawan tu,bcomplex,folic acid,iron tablet,vit c..cuba sis tny kot nurse lupa.. bt mse ni sis beli folic acid kt fmarsi pn blh.. yg 5mg tu..

5y ago

Sis x tya nurse ke knape x dpat ape2 vitamin?

Saya masa first bukak buku pink . Nurse KK dah kasi new obimin . Stock buat sebulan . Next checkup boleh mintak dia lagi . Sampai skrg 8 bulan . Nurse still topup bagi ubat .

5y ago

sy xdapat ubat apa2😔

Macam tempat saya tengok jugak pekerjaan si ibu. Kalau suri rumah dapat free je KK bagi. Kalau kerja beli sendiri huhu. Saya beli kat farmasi je sis. Acid folic, iberet.

5y ago

HB sis okay tak? Better sis beli sendiri dulu ya. Nanti next check up tanya nurse

Cuba tnya kk tmpt brklinik tu, haritu sy buka buka 9weeks dorg xda bgi lgi, 12weeks sy dtg lpas scan bru dorg bgi ubat, blh je beli ubat kat farmasi

5y ago

Yaa sama je , sejak mkn ubat 4 jenis tu xda muntah/mual, alahan pun xda, berat pun start naik sbb sblm ni berat maintain je, sesuai la dgn sy

Pelik juga tu.. Sis ade tanya tak? Incase nurse lupa. Selalu nya kk bukan setakat bagi folic acid je, mrka bg juga ubt utk tmbh drh.

Beli je dkt farmasi sis.. 1papan baru rm1.. Beli 3 4 papan trus.. Saya dlu beli sendiri je.. Skrg pon beli sndiri.. Da 24w dah..