HB LOW

Hai nak tanya saya baru lepas balik dari pemeriksaan doktor di kk.. Alhamdulillah saya dah bukak buku pink.. masalahnya ialah HB cy rendah , 9 je.. macam mana ya nak naikkan HB.. cy risau sangat.. terima kasih semua

8 Balas

Oo .biasa la tu sis..sis kan belum mnum ubat cuba try nati mnum ubat yg kkm bg...kalau tau cara mnum dan mnum ikut waktu..insyaallah naik tu..yg penting sis jg makan mnum jaga manis. Dan bnyak kan rehat ...😄

Kene jaga pemakanan je sis. Mkn sayuran, kerang daging. Dlm. Buku pink ada bg thu info cara2 nak naikkn hb. Sy pun mcm tu jgak hb 10.8. Now setiap hari ada mkn sayur, daging, ikan, kerang.

Sy naik hb smpai 13.4 . Xpernah2 naik mendadak cm tu .. biasa paling tggi 11.7. . Sy tiap2 hari minum tamar cocoa . . Ubt yg nurse bg pn tiap2 hari sy telan . Alhmdulillah setakat ni ok

Sy sarapan susu, mkn kurma Shri sbji. Sayur sawi sy masak rebus, buh ikan bilis.. Mkn kangkung, bayam, buah naga,. Pati sunquit tanpa gula minum dgn zincofer.

Makan ubat tambah darah yg doktor bg & bykkan pengambilan sayuran hijau mcm bayam & buahan mcm jambu batu

You can try this sis.. My HB just nice 12.5 after I eat this... You can get this from any 99 speedmart

Ubt yg kk bagi kena mkn,selain tu cuba mkn buah&sayuran yg boleh naik kn hb..

Mkn jmbu batu atau susu kurma