Ada cara tak untuk naik HB?

Saya since bukak buku pink, setiap 2 minggu kene datang KK. rasanya dah 6 kali dtg KK. darah HB saya makin drop. Ada cara tak macam mana nak naikkan HB?#firstbaby #bantusharing #ingintahu #1stimemom #seriusnanya #jangandibully

25 Balas

Ambil minyak kelapa setiap pagi.. Makan makanan yang boleh cukupkan protein, fiber ngan carbo complex.. Elakkan ambil makanan yang boleh turunkan hb tu macam proses food, fast food, junkfood semua tu.. Lagi 1 buat green juice. Jangan tapis serat dia sebab serat tu yg penting dan katakan TIDAK pada gula masa buat jus tu sebab tidak tak jadi apa sebab gula tu potong nutrisi yg sis ambil

sis request dgn nurse untk buat ujian FBC/ambik darah....klau sis ada abnormal dlm darah, hb sis turun maksudnya normal lah dn perlu cara lain untk tmbh drh-msukkan drh, injection bontot, tmbahan ubat...🙂 jika sis x request fbc, cara lain nanti nurse minta sample najis d klinik...untk tngok ujian pnyerapan zat besi...😅 dn ya msti kena bebel tiap minggu

Mcm sy, dh try maltofer, iberet, mamariam masih xnaik.. bwh 10.. tp mgu lps try susu rizqi(susu kambing) mamadil.. mmg kawan ckp nk naik hb mnum susu kambing.. alhamdulillah naik 10.4 dr 9.8.. try la.. sy mmg jnis xmkn mknn yg menaikkn hb sgt nak2 bln puasa ni.. ubat nurse tukar bg yg klinik.. iron, ferum, vit yg 4 biji tu.. ubat mhl xjalan hehe

saya amalkan jus delima.. beli kt kedai jamu. + bykkn mkn buah², sayur kacang rebus, sy buat sambal perah limau byk²....sbb nurse kta blh naikkn hb... selain tu elakkn minum kopi,teh, dan susu/milo sbb tu blh kurangkn sel darah merah.. sy cuma byk minum jus & air suam.. alhamdulillah..hb sy naik.

nurse suruh amik vit c or minum jus oren tnpa gula jus dri buah mkn skli time amik vit dri kk. Elak minuman bersusu semsa makan bersama menu utama. Elak caffein. Tu yg nurse kk pesan dkt sya sbab sya pun hb drop hri tu. Hopefully lps raya ni naik next check up😅

Sy pn ada masalah sama. Asik drop je. Dpt mild anemia 😊lepastu ada baca tips org kata mnum air oren sunquick tanpa gula bersama ubat tambah darah yg KK bagi. Last week check hb terus naik 12.4 alhamdulillah ☺️try lah.. semoga membantu..

3y ago

betul pakar dietitian pun cakap macam tu. Ataupun ambik air suam perah lemon sikit minum dengan ubat tambah darah. Sesuai untuk ibu gdm. 😁

Sy 2 mggu Naik mendadak.. sblom 9.7 lepas 2 mggu Naik 11.9.. Sy amalkn maltofer.. pg sblom checkup Sy mkn jambu Batu separuh.. try la.. inshallah.. doc pun trkejut Naik bnyk.. maltofer mkn 2 bji sehari.. slpas mkn.. sedap.. kunyah2 je..

3y ago

Saya pernah tanya doctor. Maximum boleh ambil 3 tablets maltofer sehari. Nevertheless, boleh check and verify info ni semula dengan doctor mummy masing-masing ya 😊

Saya ambil new obimin + sangobion. Lepas tu banyakkan pengambilan kerang dan makan jambu batu. Awal dlu Hb saya 9.7 je. Alhamdulillah second checkup 11.5... #firstmom

sy pn ada mslh yg sma jga mcm sis..bacaan hb skg dh merah..dh cba mcm2 tp ttp xnaik2 jga..mslhnya tp kli sy mkn ubt tmbh drh yg kk bgi sy msti muntah2

3y ago

masa 1st buka buku hb 11.4 .. lepas tu beli jus mamariam minom 2botol mcm tu bulan kedua cek naik 12 . xpe kak baru sebotol setengah insya'allah semua nya akan ok ❤️ jgn lah stress2 nanti lagi susah .

mkn hati ayam sis, 1 ketul tu gorg la garing².. mkn time lunch pun dh ok, lps tu buah gantikan dgn delima.. insyaallah boleh naik blk Hb