klu kecam xpyh komen

Hai mumy2 .. Sy nk tnya.. Klu ank panas kat dlm or demam pns kh ibu2 bt apa ya ? Mandikn dgn air sejuk cm besa or ikt cara org lama just lapkn bdn dgn air suam ? Bb klu hospital drng srh mandikn dgn air sejuk smpi suhu trn tp klu lama pnya srh lap2 jk ..

15 Balas

Jgn lap dgn air suam,lap guna air sejuk..kalau guna air suam bertambah lah panasnya..guna lampin rendam air sejuk,lepas tu pelan2 letak kat belakang dada@dada depan@leher@dahi baby,tgu sekejap lampin tu akan serap panas,dan lampin tu akan jadi suam,repeat sehingga suhu baby stabil sikit..lakukan 2/3 sehari...jangan mandikan ya,sebab boleh mendtgkan sawan..mama sya buat mcm ni kpd anak abg dan kakak sya..Alhamdulillah demam turun dan tak perlu ke klinik.

5y ago

Oh ya kh ? Sykdng2tkt nk guna air sejuk .. Tkt ank kesejukan .. So nk bg keselesaan lap ank pakai air suam .. Emm

Lau saya, anak demam sy mandikan dengan air suam... Sebab lau air sejuk.. Suhu mmg turun tp akan cepat naik mendadak sbb anak akan menggigil kesejukan.. Mcm kita, lau kita demam kadang tu kan rase panas dlm kt luar rasa sejuk.. Jadi mndi dengan air suam je.. Pastu pakai kn cool fever kt dahi, belakang badan.. Pastu lap je kepala, leher, ketiak anak ngn air..

5y ago

Yes .. Selalu lapkn bhgian2 yg tersembunyi bb kat cnalh panas terperap kn ? Mcm ketiak n lrher ..

Anak sy demam panas, masuk emergency room terus kena mandikan air sejuk atas katil tu jugak. Doctor suruh mandikan sampai anak gigil. Lps tu masuk ubat dekat bontot, tggu smpi suhu badan anak betul2 turun. Alhamdulillah berkesan. Lps tu kat rumah rajin2 mandikan anak selalu, lap2.

5y ago

Wau . Nice tip .blh cuba ni 😁

Sy bg ank Mandi dlm 15minit . Pkai coolfever kt dahi . Kat bdn n kaki tekap tuala basah . Pling takut klau lebih 38°c . Ank smpai stay emergency tp xdpt masuk wad sbb penuh . Masuk air luar wad kanak2 . Sy pnh bg air cap badak tapi xjln .

5y ago

Demam panas dh klu dh 38 .. Org pun selalu kch minun air badak klu demam tp len org xsama pun keberkesanan dia.. 😌

Kalo saya anak dah usia tahun.. Saya mandikan dengan air suam sikit campur hirisan lemon.. Bagi dia main2 air, lepas tu rajin2 jerlum dia. Makan ubat on time.. Kerap menyusu & minum air.. Kiranya mak memang tak leh rehat la..

5y ago

Btl 2 .. Ank sakit memang xdpt rest .. Tdu pun xlena .. Apatah lg bila selera ank xda .. Nk pujuk mkn kdng2 pun dia xmh

kalau dokter ajar sy mse ank saya demam pnas smpai sawan, mkn ubat, dan suruh mndikan air biasa n tdur pkaikan spender n lapkn dgn towel basah... kene selalu buat smpai suhu turun...

5y ago

Btl 2 .. Org tuanpun xsrh pakaikn ank pakain tebal2 .. Klu blh pakai pakaian yg nipis spyapanas cepat keluar kn ?

Air dia xsejuk sgt xsuam sgt. Bg selesa ja. Bju memang xpkai. Sy mndikan ank 4x shari klau demam. Bg dia dduk berendam main dlm tub mndi. Bukan apa. Klau pnas bdan dia naik tiba2 boleh jadi sawan.

5y ago

2 lh .. tp bingung lk klu org tua drng xsrh mandikn nanti pns 2 terperap kat dlm . Just lapkn jk

Anak demam panas jgn terus lap ngn air sejuk,lebih baik lap ngn air suam supaya dia tak menggigil.. Hari tu saya kat hospital doktor bagi air suam utk lap badan baby...

5y ago

Bgsnya .. Hr 2 sy dgr ank kak ipar sy kena srh mandi dgn air sejuk .. Dhlh tngh mln .. Air cond lg .. Bb doktorn2 ckp spy panas cepat turun bb panas dia tinggi sgt .. 😑

Sy mndikan ank tp bkn la dgn air sejuk sgt..tp sy mandi kan mula dgn jirus kaki smpai betis, lepas tu bru jirus bdn, lepas 10minit bru sy jirus kepala anak..

5y ago

Emm .. Sy opun selalu siram kaki dl .. Spy ank ready n xlh terkejut sgt klu mak dia tiba2 mandi 😬

Kalau saya bagi ubat PCM je hehe. Kalau panas sgt, tuam kepala dengan tuala basah, jangan sampai naik panas ke kepala..

5y ago

2 lh.. Klu over sgt panas 2 smpi kepala bhya .. Sawan ank oleh dia ..