jahitan BERSALIN NORMAL TERBUKA

hai mummy² sekalian, ada x cara lain tuk sembuhkan luka jahitan yg terbuka selain dari dijahit balik? sbb sy masih trauma kena jahit masa lps melahirkan. kalau boleh nak cara lain tuk sembuhkan luka tu sendiri. jahitan yg trbuka x lah bsar sgt, tp nak sgt cpt sembuh ???

9 Balas

Beli ubat kuning dap dap kan kat luka atau letak je atas pad tu sikit, pastikan selepas kencing lap kering ade masa keringkan kat kipas (ikut la cara camne pun) , sye dlu ingat jahitan terbuka trauma xnk jahit balik sbb sakit selalu dok cek kat cermin pastu jahitan da lekat tapi bgkak lepas 4 minggu baru elok sbb 2 minggu tu baru beli ubat kuning kat farmasi. Terus hilang bgkak sbb jangkitan da takde. Nak cepat baik tak bgkak setiap kali krncing tukar pad. Kalau darah da sikit oakai pantiliner yg jenis panjg. Kotex ade yg warna biru air fresh . Awal2 tu simbah la pakai air rebusan asam keping + kunyit , kalau air tu da sejuk. Just jadikan pati je amik sikit tmbah air panas. Bila nak kencing je bilas ngan air tu tak payh bilas ngan air bersih. Pstu lap laa smpai kering. Now dah sebulan jahitan tu tak sakit n ok dah. Minum air pati ikan haruan and limau sunkist jugak .