Berapa lama luka jahitan bersalin nak sembuh?

Sy baru 12 hari melahirkan anak pertama.Sy melahirkan normal tapi kena gunting dan kena jahit. Walaupun dh 12 hari tp sy rasa luka jahitan ni msih sakit ,sy pulak tak berani nk tngok sendiri sbb msih trauma. Brpa lama ye luka jahitan bersalin ni sembuh sepenuhnya? Sy first mom jdi sy xtau bila bahagian alat sulit sy betul2 sembuh dan kembali sedia kala mcm dulu. Dan Sy tak tahu mcm mna nk cepat sembuhkan jahitan ni dan nak ketatkan balik vagina sy. #seriusnanya #pleasehelp #bantusharing #ingintahu #firstmom #firstbaby

1 Balas

buat sitz bath. air garam bukit + air suam dan duduk berendam (pstikan vagina terendam) dalam tu. stiap kali lepas mandi dan buang air, pstikan tmpt luka bersih dan kering utk elak jangkitan. utk kuatkan semula rahim, xde jalan lain mlainkan kegel exercise dan briskwalk.