Luka jahitan

Hi mommies semua ada x tips/petua yg blh cepat sembuhkan luka jahitan. X sanggup la hadap 😭😭 semalam baru deliver. Mcm bnyk je kena jahit

6 Balas

Awak koyakan tahap berapa? Macam saya dulu 2nd degree tear, episiotomy. Sebulan untuk ambil masa untuk benang dissolve. Rasa sakit cuma 3 hari je. Hari hari seterusnya lebih kepada rasa tak selesa. Ini untuk saya la. Ada orang lagi cepat. Macam my cousin 2 minggu dah okay. Even my mom pun macam tu jugak. Saya je dalam family yang ambil masa sebulan. Nak jaga luka jahitan, kena kerap tukar pad. Tak perlu tunggu penuh. Pakai seluar atau kain yang selesa untuk elakkan kawasan situ berpeluh. Setiap kali tukar basuh bahagian tu macam biasa dan pastikan betul2 kering baru pakai pad. Takmo lembap2 boleh kena infection. Saya akan lap dengan tisu. Tak berani lap dengan tuala. Kalau dapat ubat luka, sapu ubat luka. Semoga cepat sembuh🌹

sabar sis ..baru bersalin mmg mcm tu ...saya haritu bersalin pun rasa takut tengok luka jahitan ...rasa nak nangis pun ada ...sebab kite fikir yang luka kita teruk dan takboleh sembuh ...sekarang saya pantang 18 hari ,luka dah baik dah ...x rasa pedih lansung ...yang pnting selalu tukar pad ...selalu spray ubat ...nanti dia elok lah

10mo ago

Spray ubat apa ye?

baru semlm beranak kan.. normal untuk rasa sakit di tmpt jahitan.. luka bersalin bkn mcm luka jatuh basikal..luka kena pisau.. ini luka melahirkan anak.. mmang mkn masa nk sembuh.. jaga luka dgn baik & bersih.. jgn keringkan dgn kain atau kapas.. keringkan dpn kipas shj.. rajin² tukar pad..jaga jahitan baik².. jgn bg terbuka..

10mo ago

Biasanya berapa lama nak pulih ye? Atleast kurang rasa sakit

saya masa bru bersalin pun sakit nak jalan pun susah. dekat seminggu luka pedih tk baik2 . lepastu saya beli set rendaman faraj ummialya ada bagi besen utk rendam , serbuk manjakani saya add on garam bukit . sehari 3x rendam 20min . 2 hari dah baik and benang pun reput cept . cuba try beli set tu rm45 je

Sis makan je ubat tahan sakit yg hosp bagi, InshaAllah boleh laa kurg sakit tuu biarpun sikit. Yg penting skali jaga kebersihan luka tuu, pad kerap tukar. smoga cepat sembuh ye siss

Hospital suh saya rendem dengan air garam..kecutkan luka..it works..sekejap je sakit dalam 2 hari now mcm biasa dah ..kene rajin rendam air garam ..