Tak mengidam takde alahan

Hai mummy to be. Sy ni first pregnancy. Sy dh 11week 5days. Tpi still tkde alahan. Alhamdulillah. Dan tk mengidam apa. Kadang kadang paksa makan sbb nk bgi baby zat ape semua kn.. normal kn?? Sbb tk Rasa mcm pregnant pun. Yg beza nye sy cepat penat. Boleh share something??

6 Balas

Normal. Saya tak ada alahan, tak ada mengidam sepanjang hamil. Anak saya sihat Alhamdulillah sekarang dah 5 bulan. Makan macam biasa sarapan pagi, lunch, dinner. Kalau lapar boleh makan snek berkhasiat macam buahan atau biskut kering kalau kalau tetiba rasa mual dan tak selera makan. Jangan paksa makan banyak2 sebab membazir, akan beri kesan mental yang negatif sebab paksa makan. Jadi, enjoy the pregnancy.

Normal sbb tk semua org rasa yg sama awal pregnancy / akan alami alahan. Badan cepat tu normal jgk sbb dalaman tu still adjust utk kasi ruang baby membesar. Banyakkan berehat kalau boleh, lebihkan minum susu atau pil calcium (atas nasihat doktor) kalau tk boleh telan susu. Folic acid pun jangan lupaa.

3y ago

Dr ade bgi obimin tu. sy mkn tu je sebagai vitamin. then susu mmg masuk je muntah. sebelom ni mmg favorite susu Segar. tukar dgn air soya. trima kasih sudi bgi pendapat. jaga diri. semoga sehat selalu. ❤️❤️❤️

normal sis...sya dlu ank pertama tak ada alahan dan tak mengidam apa2...tpi mngandung ank ke2 ni teruk alahan nya mengidam mkanan barat😂skrg 37week 1day

3y ago

btul tu...nikmat nya smpai tak perasan kita mngndung 😁... aamiin2 ya allah... semoga kita smua dpt perlindungan dari allah di permudahkan segala urusan... 😇

saya pun sama awal Pregnancy x de alahan langsung.... tapi makanan tetap masuk....

3y ago

ramai kawan kawan sy jelos sbb sy tkde alahan. hehe. dorg kata satu nikmat yg luar biase . trima kasih sudi bgi pendapat. semoga sehat selalu. ❤️❤️❤️

Normal kot. Saya pun takde alahan. Cuma rasa cepat penat. Jaga diri sis

3y ago

trima kasih. lega bila ramai ckp normal. trima kasih sudi bgi pendapat. jaga diri juga. semoga sehat selalu. ❤️❤️❤️

sya pon 6 week xdk alahan ...cma suami ja dmam..sya just x larat ja..

3y ago

suami sy alahan. masuk toilet je trus muntah. hehe. kesian pulak dye pagi pagi nk g kerja dh lesu. trima kasih sbb bgi pendapat. ❤️❤️