Pengalaman

Hai mummy skalian. Tumpang tanua, siapa yang ada pengalaman doktor syak kandungan luar rahim? Saya bru lepas gugur sebulan yang lepas, kemudian baru2 ni saya check upt resultnya +ve. Saya ingin sahkan kehamilan saya, jadi saya pergi ke klinik luar. Sy ikut petua mommy2 suruh penuhkan pundi kencing sebelum scan. Tapi bila scan, tak nampak apa pun. Kantung pun takda ? adakah masih terlalu awal? Memandangkan saya gugur pada 22/4 dan akhir darah keluar seminggu selepas itu. Kemudian saya cek upt pada 9/6 +ve. Tetapi bila cek upt di klnil tadi hasilnya -ve. Doktor syak saya mengandung luar rahim. Petang tadi saya beli lagi upt dan cek lagi, hasilnya +ve. Saya jadi keliru. Saya mengandung ke tak? Adakah sebab saya minum air terlampau banyak sebelum berjumpa doktor menyebabkan kptusan upt sy -ve? Saya sertakan gambar upt Pertama - 9/6 (stripe) Kedua - 11/6 (stripe) Ketiga - 13/6 (cassette)

Pengalaman
11 Balas

harap2 sis pragnant. saya rasa baik sis makan makanan elok elakkan makanan yg xelok untuk janin jgan pergi check lagi takut sedih bila xjd pragnant. tgok kalau bulan depan period ke x . kalau x tunggu 2 bulan lagi baru check. bukan apa bila kita ingat prgnant lps tu x pragnant nanti sedih pulak lagi pun kalau awal scan mmg xnampak dlu saya 9 week pun xnmpak apa2 16 week baru nampak

4y ago

Wa... Sronoknya.. Semoga kandungan sis sihat dan sis pun sama dipermudahkan smuanya 😊

awal-2 memang xnampak sis. Saya dulu 5weeks pun doc cakap kosong tak nampak apa. tapi saya positif ja. Then repeat scan 7weeks. Doc cakap nampak kantung saja. then refer GH utk buat transvaginal scan. Bila dah buat scan dari vagina baru nampak baby dengan heartbeat dia sekali. Syukur alhamdulillah. Think positif ya sis. semoga dipermudahkan segala urusan sis.

4y ago

Ya sis.. Sy pun cubala juga fkir positif and jaga diri. Trima kasih sis bg semangat..

mudah2an sis pregnant tp bkn kt luar rahim..awal2 scan kat perut mmg xakan nampak...kena scan ikot vagina..tanda2 kandungan luar rahim akan sakit kt ari2,akan bleeding..akan lenguh2 lengan..semoga ada berita baik utk sis..take care🤗

4y ago

Aminn siss.. Sy takda pla tanda tu smua sis.. Mudahan2 baik2 je..

Sy lepas sebulan miscarriage thun lps upt still +ve.. Lepas 7 minggu miscarriage baru la -ve.. Maksudnya hcg sy turun sedikit demi sedikit lps miscarrige.. Sbb sy miscarriage masa tu hormon hcg tggi..

4y ago

Ye sy pn...hormon hcg amik ms nk turun lps gugur.....

1) hormones hcg masih tggi. Sb tu masih positive. 2) klu btl positive mmg la xnmpk apa lg. Bru sebulan.

4y ago

Mungkin juga hormon hcg msh tggi. Thank u sis 🙏

M b kandungan yg baru tu terlalu awal lg. Apa2 pun saya doakan ada rezeki utk sis nnt ya. Chill😉

4y ago

Thank u sis.. Harap macam tu juga. Nak sgt bby.. Lama tunggu dah. Mudahan ada rezeki

Biasanya kandungan awal memang x nampak lagi sis, saya doc scan 5-6 week pun nampak kantung ja

4y ago

Mudah mudahan macam tu juga siss..

Mybe awal lg sis.. Yg pnting sis jg diri dan pe makanan.. Insyaallah de rezeki sis

4y ago

Harap macam tu sis.. Thank u sis

Biasa awal2 memang tak nampak lagi bila scan. Tggu dah 8w ke atas baru scan ye.

4y ago

Harap ada rezeki kali ni sis.. Thank u sis

Sis..... Beli vitamin folic ya... 😊

4y ago

Mmg tengah makan sis.. Thank u ya siss..