pregnant tp ada cyst

Hai mummy semua..ada pengalaman x pregnant tapi ada cyst?masa 7w scan klinik biasa,tapi doc ckp xbahaya.bila dh buat buku pink nurse yg handle pon mcm xkisah cuma bg tarikh utk scan lg..sy risau sbb ni anak pertama ..boleh bg pandangan?

2 Balas

Salam hye mommies..sy ada pnglmn ada cyst ms preggy..both side of ovary..alhmdulillah so far ok je..ms preggy cyst tu mengecil nti..lg bby bsr lg mengecil..tp tgk juge cyst jnis apa kita alami.. mcm sy ..sblm sy kwen sy dh ada cyst until married ..means dh 6taun sy ada cyst tp kes cyst ni adalah ketumbuhan kali kedua lepas operation ms sy bujang..lepas 2 taun ada balik.....smpai doc pakar kata xde chnces nk peknen..sbb dh stage 4.. alhmdulillah pas kwen dpt peknen ank pertm n skrng ank dh umo 3 bln... Jnji ms peknen ni mommies jg pemakanan mommies...jgn stress...klu stress hormon xblnce akn akibatkn cyst bsr..mcm sy doc pantau dua tmpt skali..kk dgn hsptl..kk dorg pantau bby..manakala hsptl pula pantau kes cyst sy dlm ms sm sy ada pp type 3 ms tu..so dua2 tmpt jg sy..jnji kita xde spotting bleeding ia xkn jd mslh pape..n also xde krem bwh perut yg sakit kita xleh nk tahan.....cume kne need more rest n no stress k... Tp tula aftr bersalin doc kata msih ada lg cyst dkt ovari sy dorg detect ms operation tp sebelah shj..hritu dua belah ms awl peknen... Ms peknen dia mengecil mengecut maka tggl sebelah shj nk kne pantau selepas bersalin tuk truskn sesi chckup n followup da kes.. apa2 pn jg dri bebaik ea mommies..mg d prmudahkn segalanya nti..aamiin...jgn risau2 k... Juz mommies kne remind nurse n doc je la stiap kali chckup tuk tw cyst tu bsr mne.. kekdg nurse n doc lupe kita ada cyst n trlepas pandang nk foloup chck tgk cyst juz chck bby je ... 😉✌

5y ago

Sharing is caring...😘✌️ Pemakanan bg Wanita pengidap Endometriosis/Adenomyosis/Fibroid/Cyst/PCOS Disini saya kongsikan bersama jenis makanan yg amat sesuai & yg harus di elakan bagi wanita yg punyai masalah seperti di atas atau pun yg pernah menjalani pembedahan tetapi ia nya berulang kembali. Makanan yg di galakkan> Ikan laut seperti bawal emas, kembong& selar> Sayuran jenis kekacang - kacang panjang, buncis, sweet pea dll.> Kekacang - badam, kacang tanah, black bean, kacang merah dll.> Sayuran - kobis,brocoli, bayam, dan ulam-ulaman pegaga, pucuk ubi dll> Buah-buahan - Nenas & betik> Ubi kayu> Sup miso ( sejenis pes yg di buat dari kacang soya yg di peram dicampur kedlmsup utk di jadikan miso sup)> Teh hijau Makanan yg harus di elakkan> Daging merah (kambing & lembu)> Ayam ( Boleh di ambil dlm kuantiti yg sedikit)> Produk tenusu seperti keju> Ikanharuan> Gamat> Bahan perisa - pes segera & kiub2 perisa seperti stok ayam, stok bilis dll.> Makanan manis - kuit muihmanis & pencuci mu

kawan saya ada dia buat operation masa tu awal kandungan juga klu doc cakap ta bahaya tu maybe masih okay la tu doa banyak banyak ya

5y ago

itula doc cume ckp nnti scan lg tgk mcmane bsr ke mngecut..