morning sickness

hai mummies..normal ke skrg ni sy pregnant 6w++..sy loya Dan muntah seminggu je..Lepas dpt ubat Dr klinik terus xde loya..ibu2 ade yg mcm ni x? Rasa pelik sbb selalu baca org lain punya MS ni Lama...kalau normal eloklah abb xlarat sebenarnya walaupun cuma seminggu ..ke nnti Ada dtg balik..

5 Balas

betul sis, dalam family sya,saya sorg jer gg alahan terok masa mengandung..mak,kakak n adik saya jenis mengandung xde alahan sis.2x saya mengandung sya dekat dgn mertua.nasib metua jenis yg alahan mcm saya juga jd dia paham situasi saya.mmg dia jaga betul2 spnjg saya mabok alahan. mmg saya pindah diam kat rumah metua selama alahan tu masa suami pergi operasi sebulan 2.skrg ni sya mengandung yg ke 3, mak sya xbiasa tengok.bru skrg dia tengok terok x terok anak dia alahan sebab dia xpernah merasa alahan.hihi..saya ni jenis alahan sampai 5 ke 6 bulan sis baru hilang.berat badan mmg akan turun 5 6kg jugak.sis syukur lah kalau xde alahan tu.klu boleh jgn mintak sis.rasanya terok lagi dr sakit beranak.

5y ago

kan sis, rasa tobat tiap kali nk mengandung lg.bila kenangkan alahan berbulan2.😣😣..sakit bersalin mmg sakit tp sekejap jer sakitnya..tp alahan ni berbulan2 tu yg rasa xthn lebih2 lg klu bekerja.nk mbik cuti mmg xdpt lama2. pergi kerja dgn muka pucat nya.dgn sgl2nya rasa xbetul.😆😆.muntah masih boleh thn jgnkan alahan bau yg mmg xboleh thn.sya pregnant yg ke 3 ni mmg terok sgt alahn bau terutama bau sabun.berapa lama mandi xpakai sabun.😆😆. anak 1st n 2nd dulu xtrok sgt cuma alahan bau pewangi baju, masakn dan daun pudina je.bl skrg xdpt cium bau pencuci baju.sgl mak nenek pakaian, bilik pakaian semua menyakitkan.nk pakai baju pun susah.apalgi nk pakai tudung.pernah buang serbuk pencuci hampir 3kg gara2 xthn bau.

Jangan la diminta MS sis..hehhee..sangat sengsara. yg ni 3rd pregnancy saya, muntah dan loya selama seminggu. sekarang ok, takda stakat ni MS yg beterusan. berbanding dgn 2nd pregnancy saya, dashyat MS tu..huhuuuuu....hanya Tuhan yang tahu.=))

sy dr awl pregnant smpai skrg dh 30w pun msih muntah wktu pg.. tp kalau sis rse xle control boleh mntk ubat ngn nurse.. sy mmg kene muntah pg sb kalau xmuntah len mcm je rse perot msuk angin so sy xambik pun ubt alahan

setiap org alahan ngadung xsama puan.ada yg xada alahn n muntah2 langsung.ada yg mmg lepak abes smpi xleh bgun.bhgian masing2 allah bg merasa nikmat mngandung 😊

Alahan sj pnjg smpai 6 7m pn still ada.. paling teruk g kk pening muntah tehidu bau kk 😰 xda mud nk kluar ruma huhu.. sngsara tu yg psti ..