Waktu tidur bayi

Hai mummies. Saya ada baby dua bulan 11 hari. Baby kadang2 siang susah nak tidur. Malam ok je. Boleh share tak rutin tidur baby mummies semua? Mcm mana nak overcome baby yg overtired sbb kadang2 saya rasa baby saya overtired tu yg dia susah nak tido siang. Lps tu baby saya siang kena tido dlam bilik gelap/redup baru lena sikit. Takpe kan? Sbb ada org kta takut baby tak kenal siang dan malam.apa pendapat mummies semua?

4 Balas

Sana macam saya. Baby 1 bulan 19 hari, saya bagi dia tidur dalam buaian, pasang whitenoise. Baru dia tidur nyenyak sampai 2 jam pun ada. Kalau mood dia okay, saya sendiri dodoi then letak dalam baby cot even dia tidur kejap ja dalam 30 minit macam tu sebab tak nak dia biasa sangat tidur buai. Malam sis bagi baby tidur macam biasa. Kadang2 faktor cuaca or baby nak rasa macam dipeluk. And always monitor window wake baby patut berjaga berapa lama untuk elak baby meragam.

3mo ago

Tq sis share . Skrg saya pun buat mcm tu jugak. Buai, bedung dgn whitenoise. Tapi buai tu utk siang je lah. Malam just letak ats katil dia ok je

Mmg kena bg tidur dlm keadaan gelap pn sis. Walaupun siang. Tu la proses nk ajar dia siang mlm. Gelap= tidur. 2 bulan bg je dia tidur sekerap mungkin pn xpe. Kena 15-17 jam sehari. Malam bawak tidur awal. Jgn ajar dia tidur lewat takut terbiasa. Skip je drama2 malam2 ke org ajak lepak ke. Ada kwn sy anak dia tidur siang je mlm berjaga..usually sbb senang mak kerja siang anak tidur kan..tp tu lah anak dh terbiasa baru nk tnya mcm mana nk fix balik. 🥲

Nk elakkan overtired kena bg baby berjaga paling lama 60-90 minit. Tp saya selalu bg max 60minit je, baby saya 2bulan 8hari. Sama mlm tidur ok. Siang 2/3 hari ni kurang sikit maybe musim panas ni, harini masuk bilik baru dia ok. Kalau tak siang saya bg dia tidur luar je bg ada cahaya

Sama la bby 2 bulan..mlm tido lena je..bgun mnum susu tdo blik..tp siang susah..pg je ok..dh lps zhor dia ssh tdo mgkin sbb cuaca panas..kdg meragam mengantok tp xdpt tdo..