Servis Wad Bersalin yang menghampakan

Hai mummies... Pernah x korg pegi bersalin d hospital yg servis dlm wad bersalin tu sgt mengecewakan. So crtanya bgni, masa i nak bersalin anak 1st i, ok mula2 kat rumah berlaku sdikit pendarahan normal sbb mmg sdg tnggu hri nak bersalin dah. So kna bawa la pegi hospital. Kemudian kat hospital drg cek laa ada bukaan 1cm. But guess what, drg nak sruh i pulang kat rumah lg sbb katanya ibu yg bru nak bersalin 1st time ni, klu bukaan 1cm, boleh smpai seminggu 2 bru ada penambahan bukaan. But i nervous kan, sbb i rasa nyeri dah kat kemaluan dan i x pndai nak bezakan fake atau real contraction. So i insist laa nak admit. Then, doc pun bglaa i stay. Next day.. Masih tak ada perubahan bukaan. But still i tak nak balik, i tak nak tanggung risiko bersalin kat rumah. So, doc tu bglaa i stay lg.. Tp pda mlm hri kedua i warded tu, doc remind i, mama, esok kalau masih 1cm, u go home dlu la ya.. Sbb mmg lama lg kot kita nak tnggu bukaan tu, dia kata. Tp gais aku mmg dah ada rasa contraction 10 min tu tp taklaa kerap. So i exercise laa seperti yg disarankan oleh kwn2 aku yg berpengalaman. Aku menonggeng kat katil, aku jalan² itik d tepi katil, aku bjalan² pusing ward tu. Smpai nurse yg jga kat situ bosan nmpk aku, dia tegur. Mama, cuba mama baring mengiring di sbelah kiri dia kata. Aku pun ikut ja laa.. Tak lama dlm beberapa minit. Contraction i semakin kuat dan kerap. Tiba² fushh... I rasa mcm i tkencing tp bkan kencing..i pun ceklaa.. Mak ai, dlm hati aku, inilah yg org kata air ketuban. I kejutkanlah nurse yg tdr kat katil. Kosong sblah i tu..weiii nurse tu tak pcaya gais. I yakin kan ja nurse tu smpai dia akur.. Dia siap cek katil aku btul atau x ada cecair kluar. Hmm.. Dia layan i sinis do. Dia ckp bgni..hmm..marilaa pegi labor room. Kan dah pcah air ketuban u kata. Cara dia menyuruh i sediakan baju baby pun dah mcm apa daa. Mrah2 nurse tu gais. Huhu..sedih pgalaman ptama i bersalin. Korg pernah rasa x gais? Komen²

27 Balas

1st of all, alhamdulillah dan selamat berpantang. alhamdulillah juga rezeki awak dpt admit walaupon bukaan baru 1cm. awak patot rasa bertuah tau. ada sesetengah hospital gov mommy yg betul2 nak bersalin kena tunggu nk dpt katil tau, sbb katil penuh. kena tunggu lg dkt ruang menunggu smpi katil kosong. bagi sy semua org melalui pengalaman pertama jadi 1st mom. xde experience mcm awak. kalau hospital gov mmg doctor/nurse minta kita balik if bukaan baru 1cm/2cm ataupon baru ada tanda2 turun darah. sebab apa doctor bg balik, sebab ramai lg patient hamil yg perlukan doctor/nurse. yg bersalin ceaser, yg high risk. hospital gov ni tak mcm swasta ramai staff yg boleh focus utk kita sahaja. experience sy 1st baby turun tanda darah. pergi hospital doctor check belom ada bukaan dgn contraction lagi. jd mmg doctor soh balik dulu sambil pesan utk sy pantau. esok tu baru sakit. then pergi hospital terdekat. doctor check 4cm. tp sebb ada problem doctor transfer hospital yg sy pergi mlm tu semula. contraction kerap da. sy kena tunggu ambulans sbb ambulans xde time tu bawak patient. sy tunggu dekat 1jam lebih tau. p hospital bukan boleh terus beranak. kena pula ikot procedure semula dulu. 2nd baby pula mmg contraction kerap sgt. pergi hospital 4cm. mmg boleh masok labour room dh. tp kena tunggu. mgkin masa tu labour room penuh. yes sy tunggu atas wheelchair lg tau smbil layan contraction smpi gigil. sy tunggu ja smpi tetiba air ketuban pecah dkt tmpt sy tunggu tu. tapi masih xboleh msok lg labour room nurse bawak g check jantung baby dulu. selepas tu baru masok labour room utk bersalin. mungkin nurse tu pon penat awak, baru lepas ada patient bersalin. baru nak rest, tetiba awak panggil dia. kita xtau. awak xperlu simpan dlm hati. yang penting awak dan baby selamat. fikir utk sembuhkan diri awak okay. if awak rasa nurse tu betul2 xokay boleh buat aduan.

saya 1st time mom jugak. 30.8.22 start sakit perut. 31.08. g hspital bukaan 1.5cm. doc suruh balik dulu. 2.09 start sakit perut 10min skali. tp taknak p hospital. tahan sakit sendiri.suami tanya dah nak bersalin ke. saya jawab tak tahu. suami ajak p hospital. saya cakap nanti dulu. esok pg 3.09. tak tahan da. p hospital bukaan masih 1.5cm. doc suruh balik dulu.malam tu dah takboleh nak tido. sakit 10min skali. sampai menangis2 dah. tp taknak p hospital lg. pg 4.9 checkup perut kat KK. nurse yg jaga kawasan tgk kita dah takboleh duduk diam. ajak masuk bilik. dia sentuh perut. nurse cakap awak ni dah contraction 5min skali dah. dah nak bsalin dah. doc buat surat refer hospital. tp kita tak p pg tu. kita balik rumah dulu. ambik barang. balik makan. walaupun masa tu contraction 5min skali. petang 4.9 admit ward baru 3cm. pg 5.9 baru bukaan 4cm. 7mlm 6cm. 10malam baru fully bukaan. 11mlm bsalin. jafi pengalaman semua tak sama. doc yg check saya petang tu pun tak bg nurse tolak saya labour room awal. pukul 1pg dia target. tp perancangan Allah lebih hebat.🥰

2y ago

Wahhhh sy terimbau2 masa nak beranak haritu. Sy cek yg pertama baru 3cm bukaan jam 3:00pg…doc target tgh hari camtu mungkin beranak.Sy dgr doc ckp camtu rasa nak pengsan and ckp taknak tgh hari sbb tak tahan sakit contraction 🥹 Alhamdulillah pasty sy beranak jam 6:00pg. Tak sanggup nak tggu tgh hari

It's OK... Tahniah selamat bersalin di hospital dan doktor bagi stay in ward, ada katil kosong. Pengalaman pertama. Layanan nurse yg baru bangun tidur tu, tengok pd individu juga yg melayan dan penerimaan u dpt layanan begitu. Tak puas hati, boleh buat aduan kepada saluran yg betul. Kalau saya berada di tempat u, tak mengadu kot layanan nurse tu sbb doktor dah bg u yg nervous utk stay di wad w.pun baru 1 cm pun dah kira layanan baik dah. Bertuah u sbb blh stay in ward. Apapun syukur dgn apa jua keadaan. Tak perlu semakkan kepala ingat perkara ni selepas kelahiran. Fokus pada pemulihan u dan tumbesaran anak dgn ilmu dan adab. Banyak lagi cabaran hidup baru yg bakal dilalui sbg ibu dan isteri. All the best! 🤲🌻

hmm kalau seharian bukaan still 1cm better awak balik layan contraction kat rumah. sy tak sure kalau awak bersalin kat swasta or government. but kalau hospital government memang diorg galakkan balik dan monitor kat rumah kalau tak ready utk deliver lagi sebab ramai patient, katil tak cukup dan utk keselesaan patient jugak. biasanya 5cm/ emergency cases baru diorg akan bawak ke LR. staff hospital government memang short. tak terlayan diorg dgn semua kerenah patient. but since ni 1st time utk awak deliver baby, memang nervous la. anyways Alhamdulillah ibu dan anak dah selamat. fokus utk sihatkan badan awak pulak.

2y ago

betul . kalau saya lagi suka layan contraction dekat rumah .. lagi kurang sakit bile depan mata ada husb berbanding sakit sorang2 dekat ward 😂

Untung sis bukaan baru 1cm dorg bg sis stay kt ward untuk 2 mlm. Ada sesetengah hospital yg mmg busy dorg x akan bg stay, dorg suruh balik rumah n alert dgn tanda2 nk bersalin tu je lah, even u r the 1st time mother. Everyone is 1st time mother dorg kata n u kena alert saja lah. Kalau dah contraction kuat baru dtg ke PAC. Doktor pun byk keje nk kena round untuk tgk mommies yg nk bersalin. Mgkn sbb tu kot dorg dah mcm fed up nk layan sis. Sbb bg dorg mgkn sis mcm 'over ' pula. But it's OK lah sis pun dah beranak kn. Dah ada pengalaman.

2y ago

ha kan..

pengalaman yg sy alami baru2. bukaan baru 8 cm tpi sy rasa dah tak tahan. rasa memang nak terberanak. tpi nurse tak bagi sbab nak tunggu 10cm. sy ckp dgn nurse. klau tunggu 10 cm bukaan, mungkin sy dah pengsan msa tu.... sbab sy btl2 dah tak boleh tahan sakit. n then nurse ckp.. beranak lh klau itu yg kw mau... tengah2 menahan kesakitan pun sy still boleh rasa sakit hati dgn nurse tu. n sy push 3 kli, keluarlah baby tanpa pertolongan nurse tu. nurse tu bantu bila baby btl2 keluar, msa tu baru dia percaya yg sy btl2 dah nak bersalin. lps sy bersalin baru nurse tu layan sy bagus2. mungkin dia rasa bersalah kot.

hai momy , untuk pengetahuan ... kalau baru 1cm buka, sangat sangat jarang tau spital suruh warded . semua memang kene balik dulu melainkan kalau hospital tu banyak katil kosong atau jarak rumah momy dan spital terlalu lah sangat jauh makan masa 1 atau 2jam.. sedangkan jalan yang baru bukak 3 atau 4cm pun, kene balik jugak tau momy 😊 jadi itu normal .. tak apa .. jangan kecewa .. first mom memang akan always nervous .. dan first mom memang lambat utk bukak jalan .. unless kalau kite dah beranak 2 3 kali ..

kelahiran ank pertama mmg lebih lambat. jika bukaan 1cm mmg mana2 hosp akan suruh balik. biasanya 4cm ke atas br diorng terima utk warded even hosp swasta. ...katil lebih diperlukan oleh pesakit yg benar2 dlm fasa aktif labour ...nurse mungkin nmpk sambil lewa (mayb) sbb puan br 1cm, dah 2hari warded, kelahiran ank 1st, contraction pon xkuat dan beranggapan lambat lg nk kena tgg fasa aktif. menunggu ni perlukan kesabaran. Jadikan pengalaman ini panduan utk ank seterusnya. Selamat berpantang.

sy pn dr ank pertama smpai ank 3..lyn contraction kt rumh j..ank no 2 hr tu 2 hr trun tanda..bukaan 2cm doc bg plihan nk stay or balik..sy plih balik..lps 2 hr tu bru brsalin..yg no 3 pn sakit kt rumh..pch ktuban n kuar skali berak bby..bby berak dlm perut..bru g spital cek dh 7cm..tu pn lmbt tggu katil kosong ape..prosedur lg jolok hidung ape..naik ats katil x lme trus branak..lain hosptal lain lynan

Taniah puan da bersalin. Maybe next baby puan layan je contraction kat rumah. 1cm bukaan xkira first second or third mmg disuruh balik Lgpun maybe ctg puan normal. Sbb keutamaan mereka yg betul2 sakit. Saya pun pernah sakit teramat, bukaan 3cm dah boleh warded advise doc, tapi Sbb stay dekat saya rela stay rumah smpai betul2 10min frequent. Sbb tgk kt pac ramai ibu2 yg dlm sakit tgu katil xdpt2..