Servis Wad Bersalin yang menghampakan

Hai mummies... Pernah x korg pegi bersalin d hospital yg servis dlm wad bersalin tu sgt mengecewakan. So crtanya bgni, masa i nak bersalin anak 1st i, ok mula2 kat rumah berlaku sdikit pendarahan normal sbb mmg sdg tnggu hri nak bersalin dah. So kna bawa la pegi hospital. Kemudian kat hospital drg cek laa ada bukaan 1cm. But guess what, drg nak sruh i pulang kat rumah lg sbb katanya ibu yg bru nak bersalin 1st time ni, klu bukaan 1cm, boleh smpai seminggu 2 bru ada penambahan bukaan. But i nervous kan, sbb i rasa nyeri dah kat kemaluan dan i x pndai nak bezakan fake atau real contraction. So i insist laa nak admit. Then, doc pun bglaa i stay. Next day.. Masih tak ada perubahan bukaan. But still i tak nak balik, i tak nak tanggung risiko bersalin kat rumah. So, doc tu bglaa i stay lg.. Tp pda mlm hri kedua i warded tu, doc remind i, mama, esok kalau masih 1cm, u go home dlu la ya.. Sbb mmg lama lg kot kita nak tnggu bukaan tu, dia kata. Tp gais aku mmg dah ada rasa contraction 10 min tu tp taklaa kerap. So i exercise laa seperti yg disarankan oleh kwn2 aku yg berpengalaman. Aku menonggeng kat katil, aku jalan² itik d tepi katil, aku bjalan² pusing ward tu. Smpai nurse yg jga kat situ bosan nmpk aku, dia tegur. Mama, cuba mama baring mengiring di sbelah kiri dia kata. Aku pun ikut ja laa.. Tak lama dlm beberapa minit. Contraction i semakin kuat dan kerap. Tiba² fushh... I rasa mcm i tkencing tp bkan kencing..i pun ceklaa.. Mak ai, dlm hati aku, inilah yg org kata air ketuban. I kejutkanlah nurse yg tdr kat katil. Kosong sblah i tu..weiii nurse tu tak pcaya gais. I yakin kan ja nurse tu smpai dia akur.. Dia siap cek katil aku btul atau x ada cecair kluar. Hmm.. Dia layan i sinis do. Dia ckp bgni..hmm..marilaa pegi labor room. Kan dah pcah air ketuban u kata. Cara dia menyuruh i sediakan baju baby pun dah mcm apa daa. Mrah2 nurse tu gais. Huhu..sedih pgalaman ptama i bersalin. Korg pernah rasa x gais? Komen²

27 Balas

alahai kesian nye u... x patut nurse tu marah.. bukan sengaja pon nk pecah air ketuban tu.. so far pengalaman bersalin ok lah.. xdela sampai menyakitkan hati . satu yg saya boleh pesan.. belajar ilmu kelahiran.. kirenye da betul2 sakit nk bersalin baru ke hospital.. anak no 1 its ok kalau terus ke hospital.. anak no 2 3 dah ade pengalaman mesti da boleh agak sakit nk bersalin nye

2cm pon sy still bekerja , dah ada show mcm jelly+ blood gitu misi ckp selagi x pecah ketuban , selagi x 5min skli contraction xpa . 4 hari lepas tuh bru beranak sbb pecah ketuban . susah nk dpt katil selagi os x 5cm ke atas . dia akan suruh blik dulu . layan la contraction kdg2 sejam skli kdg2 15min skli kat rumah smpi leaking bru p hospital .

2y ago

saya pun layan contraction ank 1st ke2 dan ke3 kat rmh. ank 1st pergibhospital dah bkk 4 ank ke2 time pergi hospital dah bkk 6 terus msk lbr room. ank nom3 dh bkk9 siap sy yg driving sbb suami tak ada. sampai hospital nurse terkejut sbb dah bka 9 🤣🤣🤣

normal ja bukaan 1cm kena balik dulu tak kira la ank no brapa pun... kdang cara layanan tu takda masalah pun tapi bila expectation kita terlalu tinggi, tu yg benda kecik pun jd besar..

2y ago

totally agree.. ok je kot nurse tu lyn

sy bukaan 3cm dh kene masuk ward sbb masa chek up doktor selok tiba2 start bleading 😅.. pastu 2 ari x bukak2 lg.. ari ke 3 br buka 5cm masuk labour room.. sepanjang kat ward, nurse sme sangat baek and caring.. kt labour room pon smua baek2.. Alhamdulillah happy sgt..

1cm normal je sis kena balik dulu. Ada yang dr offer stay 1 malam. Saya bukaan 1cm pukul 4 pagi hari pertama, lepas hari ke 2 baru bersalin. Contraction dah kerap sangat, rasa cam cabut perut letak tepi tu baru gi hospital. Tu pun bukaan baru 3cm hahsh

I bersalin kat hospital swasta, masa ada contraction kerap pergi cek bukaan 3cm pun dorg bg balik.. terbalik dgn hsptl gov.. blh admit pulak.. tp jenis sy, selagi xturun darah/air ketuban x pecah mmg prefer kat rumah lg la..

2y ago

tt insist utk stay. sebab dia 1st mom. doctor hosp gov ni minta tt balik dulu☺️

saya anak 1 bukaan 1cm smggu bru beranak ..anak ke2 dtg dh 6cm trus msuk lb ..anak ke3 dtg pac 2cm tpi sbb anak ke3 kn doc espect bukaan cepat ..masuk wad jam 6pagi subuh ..jam 4 ptg bukaan 4cm tolak lb ..malam jam 10 baru bersalin ..

bagusnya puan kena warded bukaan bru 1cm.. 1st time mom jg sy bukaan 3cm petang smpai ke 6cm tengah malam baru dpt katil kosong utk warded..layan contraction pun dlm PAC.. tp layanan nurse & doc baik

Okey. La boleh stay ward even 1cm. Saya dlu 1 cm kena balik dh la hosp jauh dri umah last2 layan contraction dlm kereta smpai la betui2 rasa nk beranak

dah selamat beranak tu dah boleh move on sis. cuma kalau tak puas hati, boleh ambil nama nurse tu & report sispaa.