6weeks pregnant

hai mommy..saya cuma nak tanya...sy bru 6weeks pregnant,mmg tk ada alahan lgsung dan tkda ciri2 mcm tgh pregnant,mmg rasa mcm biasa..normal je kan? ke perlu risau kalau tak ada tanda2 lgsung?..sy bukan mintak dpt alahan kalau blh mmg tknk lgsung,cuma nk pastikan normal saja kn bnda mcm tu?

28 Balas

normal je sis preggy xde alahan. mcm sy dari mula2 mengandung smpai lah bersalin mmg xde alahan langsung. alhamdulillah senang kerja kita hari2 xpayah nak hadap alahan tu mcm org lain. nak makan pon xsusah semua boleh telan.. anak sy lahir sihat je. dan sy baru nak habis berpantang. cuma sis kena jaga kesihatan ye jangan byk buat kerja yg berat2.

Sama la sis. Sy 7 weeks sdh. Sdh scan nampak jantung baby sdh. Tapi kadang2 rasa tdk pregnant. Mcm tiada rasa alahan atau morning sickness mau muntah. Cuba rasa selalu penat and cepat lapar. Rasa nak makan sja sekarang. Kalau lambat sikit makan, terus bergegar lapar.

Saya 5w5d belum ada alahan juga. Ikut pregnancy yang lepas, 6w baru ada simptom itu pun mild je. Masuk 8w nanti baru kemuncak. Tapi walaupun dah tahu, saya tetap risau and hari2 cek breast sakit lagi tak kalau disentuh 😂 sebab itu je simptom yang saya rasa buat masa ni.

5mo ago

eh sama la Kita..tanda mengandung sakit breast je😁tapi Tak boleh buat kerja langsung. buat kerja je ada bleeding sikit

sy dari awal dpt tahu hamil 4 minggu smpai skrg 16 minggu x da pa alahan, mengidam pun x sgt, berjln mcm biasa cuma klo dh petang balik keja mmg keja nak tdo ja... tu ja sy punya.. klo lapar mkn .. mcm tu ... syukur juga la.. cuma bdn ada gatal sikit2 la..

Sama saya sis..dari awal smpai sekrang da masuk 8weeks tak ada alahan apa apa..cuma masa 5-6 weeks perut selalu kembung lepas tu badan rasa penat sgt + megantok..mkn pulak setiap 2 jam dah lapar balik...harap smpai bersalin la tak ada alahan

Saya pun dulu dari awal pregnant sampai ke bersalin takde alahan. Orang kata jangan minum kopi sebab caffeine boleh dropkan Hb, saya pula hari2 minum 2cawan kopi at least tapi Hb kekal 13 je hehe. Lain orang lain kan. Elok kalau takde alahan

Normal..sy awal2 cmtu smpai 8w keatas dtg plk alahan..pastu msuk trim2 dh kurang..jgn risau nnti tiap kali beralih week sis akn ada rasa perubahan sikit2, kdg mnggu ni loya , mnggu dpn penat letih, ada mnggu biasa je rasa mcm xpregnt

Normal. Saya dari awal pregnant sampai beranak mmg xda alahan, mengidam pun xda cuma lebih kepada ingin ja. Cuma waktu pregnant sangat suka tidur especially 1st trimester. Trim ketiga tu suka baring ja 24jam 😂

6mo ago

waaa...ada geng😂😂😂

Normal je sis , kita pon macm tu awal awal pastu dh heppy golaki sebab mcm tkde alahan pon siap extra selera bertambah pulak . Tup2 tukar minggu and demam panas , terus alahan teruk 🙂 HAHAHAHAHA baru bangga diri haritu wkwkwkw

Alhamdulillah... direzekikan keadaan yg xde alahan. awal2 ni ciri2 mengandung x Naik lagi dik... nanti kandungam maikn besor barulah leh nampak... mcm perut Makin besor, payudara Makin mwmbesor... dont worry.... normal je tu...