Tadak alahan

Sy hamil 5 minggu tapi lgsung tadak alahan..mual pn tkde muntah pn tkde..kan kbyakan org hamil dia alah mcm2.. Normal ka mcm tu risau jgk

79 Balas

Masih awal lagi sis nak rasa kena alahan 😌 saya mula² dengan hati yg gembira fikir x ada alahan. Sampai 15minggu kena perrgghhh sampai lembik badan oo, sampai admit wad! 5minggu masih awal untuk kena alahan sebab biasanya waktu kemuncak alahan waktu kandungan 5minggu keatas. So jgn la dok fikir nape x de alahan org lain semua tak nak 😅

Sukur xda alahan sis.. Kalau dpt tukar perasaan tu dgn sy, mau saja saya tu.. Xda pikir2 lagi dah.. Terus ambik jer perasaan tu.. Sy 13w ni, mcm nk sesak dada..bau2 semua sensitif, tgok muka org pn mual.. Lagi2 kalau yg bab mkn...org kata sedap, sy kata xsedap.. Xsabar nk masok 2nd trimester.. Xlarat sungguh perasaan mcm ni.. #sajanakluah

5y ago

Btol2.. Tuhan jer tahu perasaan kta sis..bersyukurlah kpd yg xda alahan teruk.. Paling stress kalau time di pejabat.. X fokus terus nk buat kja.. Semoga kta dipermudahkan segalanya menjadi lebih indah nanti.. Aammiinnn..

normal tu sis. syukur lah sis xda alahan. mcm sy ni sdh lah alergik kulit, alahan teruk, mual, muntah, kulit cpt kering dan berkedut.. tmbh lg skrg asyik lapaaar je. baru 10minit lepas makan dah lapar. perut bunyi2 smpai gastrik.. adooiii

Jangan diminta sis..saya masa 5 weeks pun eh betul ke pregnant ni. Relax jer tak rasa pape, masuk week ke 8, tepat pukul 10 pagi terus loya pakej dgn pening kepala. Memang minyak cap kapak jadi bestfriend.. 😅😅😅

Sy pun sma sis.. alhamdulillah.. Smpai fmly tnya sy ni btl mngndng ke.. Tnya dr pkar, dr pkar ckp itu rzki utk org yg xalah mcm kta ni.. smga urusan kta smua dprmdahkn Allah SWT. . aamiin..

Alhamdulillah sy pun tiada alahan dr first trimister smp skrg dh nk msuk 36weeks.. cuma letih ja bila dh nk dkt bsalin ni..gudboy ank mama nii kuat tendang.. Doakan sy slamat bsalin dan sihat yea.. 👶

Syukur xde alahan..jgn mntk sis..X Larat nk layan alahan nnt..pengalaman sy..ank sulong xde alahan..lpas Tu pregnant ke2 ke3 alahan dtg..lembik jd nye...nk buat kje ape pn X laku..☺️☺️

Sy x dek alahan muntah atau mual sis.. Sy alahan sakit kepale dan demam wktu mlm tu pun start 6weeks baru rase alahan.. Makn ape pn semua pahit.. Alhmdulillah lepas 14weeks baru makin ok..

Sampai minggu ke 7 xda alahan.. sekali masuk minggu ke 8... Jeng2... Muntah.. xlalu mkn.. constipation.. tido.. xleh cium bau nasi.. bla2.. hingga minggu ke 15..

Awal lagi to sis.. Mcm sya hari to memng xde mual2 lpas msuk 9week trus mual2 sis.. Nasi bole mkan sikit ja ade mse bole telan, ade msa x boleh makan..