Bayi 5 bulan

Hai mommy..nk tnya normal ke anak saya 5 bulan 17 hari masih belum meniarap? Dia sekadar berpusing..bila saya bantu boleh meniarap tpii tk lama dia akn menangis dan kadg2 dia akn berpusing telentang semula..semasa meniarap kepala tegak dada pn boleh angkat..

2 Balas

Puan kena banyakkan buat tummy time (meniarap). Ini utk kuatkan otot leher dia dan tulang belakang dia. Menangis tu memang biasa. Biarkan dulu. Bila dia menangis, pujuk dia dulu, jgn terus angkat . Lepas 3 min baru angkat. Tummy time ni tak semestinya buat atas lantai. Puan boleh buat atas riba puan, atas dada puan masa puan baring pun boleh

normal puan . setiap baby lain² . ank sy dulu 7 bulan baru meniarap . 1t3buln baru jln . enjoy the journey okay 🥰