Buku pink

Hai mommy².. sy just nk tahu klu nk buka buku pink kita just pgi KK bgitahu nk buka buku pink or kna ada bukti yg kita ni pragnent skali ye.. dan klu kna ada bukti, bukti yg mcm mna ye..

18 Balas

Pergi bg ic kat bahagian ibu and anak,lepastu bg tau nk buka buku pink ..lepastu dia akan bg no giliran masa yg sama dia akan bg buku pink untuk awak isi ..nanti bawak je scan dari swasta yg megesah kan awak hamil..x susah pun tapi kalau boleh pergi lah awal pagi sikit selalu nk buat buku nie ambik masa yg lama.mcm sy dari kul 8 sampai kul 12 baru selesai..

Kalau macam saya, buat upt test kat kk Putrajaya. Sebab saya stay di Cyberjaya tapi kk Putrajaya hanya cover orang yang stay di Putrajaya, dia suruh buka buku merah dekat kk Dengkil. Dia siap2 bagi result test, ada cop dan sign doktor kk Putrajaya suruh bawa ke kk Dengkil. Dekat kk Dengkil, buka buku merah dan tunjuk result pregnancy test daripada kk putrajaya

2y ago

Kalau bersalin boleh dkt hosp putrajaya ka sis?

Mase dpt tau pregnant, sye emng da lewat period . Lpstu tak sedap bdn + mual² .. pi klink check air kncing ..da sah postif pregnant ,lpstu doktor soh pi klnk desa tuk buat bku pink. Bila pegi KD dy bgi trikh tuk buat buku pink. Sbb mse pi tu awal lgi, kalau x slp 7-8 minggu mse pegi tu. 11 weeks bru buat bku pink.

hrtu sya pgi kk tde pulak dia tnya nk bukti pregnt. dia cume tnya mcm mne boleh thu pregnt sya ckpla cek upt naik double line and trus dia bkkan. lpstu sya suruh dia double cek btul ke sye pregnt dia cek urin naik 2linee dia kte cnfirm dh pregnt ☺️☺️☺️

4y ago

Ouh mcm tu ye.. ok tq sis

aritu mse 1st nk buka buku pink nurse minta pengesahan yg sy ni btl2 pregnant ke x..sy kata sy ada buat confirmation dkt klinik swasta..sy tunjuk gmba scan.. nurse kata klu klinik swasta da buat confirmation kira valid dah tu..terus buka buku pink..

Macam saya dulu kk tanya ade buat pengesahan kehamilan di klinik swasta atau tak. Saya ade buat tu & kk mintak bawak gambar scan. Tapi kalau tak buat di swasta rasanya kk akan set appointment utk awak sahkan kehamilan kat situ

Mcm sy kena pergi urine test dkat kk dpt pengesahan dri MA bru buka kat klinik desa y kita ni pregnant..ta tahu lah tempat lain mcmne..sbb dh cuba try tnjuj upt still kena g kk juga untk confirmkan..

Sy dulu bawak je upt tp nurse tk tgk pon. Dy tnya mmg comfirm ye pastu ckp je da buat test. Terus jmp doctor tp kna bg date lain utk bkk buku sbb kena puasa dulu utk ambil darah.

pergi kk kata nk buat buku pink.. nnti kk tnye da bape minggu.. lepas da isi2 semua, amik berat dgn tinggi, pastu upt dan darah.. nnti nurse mintk sijil nikah.. tu je..

4y ago

ooo yg kedua ke..? x sure plak.. rasa x.. cuma nk tau 1st pregnancy la cmne..

Sy pergi je kd bukk...xde bwak bukti pape..sbb ade pitam mse 6 week.. Doc kt kk suh bukk awal..dorg just tye check guna ape je mse tu😃