Buku pink

Assalamualaikum ibu” nak tanya kalau nak buka buku pink, sebelum nak buka saya pergi KK swasta scan chek air kencing lepas tuu bawak semua bukti bagi dekat kk kerajaan untuk daftar buku pink.. boleh ke macam tuu sis??

13 Balas

Boleh ja sis...saya dulu confirmkan upt dgn scan swasta..7 week dah nmpk kantung gn jantung bayi...then dah ckup 10minggu baru buat buku pink...just bawak diri, ic dgn sijil kahwin jaa p kk..xda pun nak check lagi skli...asalkan mmg dah confirm...

Hari tu sya gi klinik bahgian pesakit luar,ckp nk test pregncy..lps dpt result,dokt. Suru gi bahagian ibu dan ank..terus scan..nurse bgi sya appointment jer utk jumpa doktor seterus nya,minggu 12 baru doktor suru sya buka buku pink..

Depends pada klinik..ari tu saya test upt sendiri kat umah..naik 2 line,then saya terus ke klinik swasta..doctor scan then nampak kantung..saya booking dkt kk gov,bawa sekali gambar scan perut tu

boleh sis , memang nanti misi KK akan tanya kita ada check or scan dkt klinik swasta luar tak untuk bukti pregnant . so nanti misi KK akan kepilkan bukti tu dalam buku pink 😊

Wslm...kena buat semua procedure nye..event kite dh cek upt n scan kt swasta..pengalaman sayala hrtu br buat buku pink. Air kencing,darah sumela..Sume kena buat semula di KK..

Pengalaman saya, bawa film scan ke kk masa nk buka buku pink. Bawa jugak salinan sijil nikah tu je. Tapi kena call kk dulu utk amik tarikh appoinment

4y ago

Betul itu KK kalau boleh bawa film scan sekali. Kalau tak nak appointment, kalau KK di tempat saya tak ada appointment, kena datang awal pagi pukul 8 am atau pukul 2 pm, masa mula waktu klinik buka masa di antara hari Isnin hingga Jumaat selagi bukan jatuhnya hari cuti umum. Takut kalau lambat datang, dia tak nak layan sebab ada saya diberitahu pasal itu.

tak boleh.. semua kk akan buat skali.. dia uji skali lagi.. sy hari tu smpai 2 kali dia nk air kencing dlm hari yg sama 😂😂

Waalaikumsalam. Ikut pada kk kot. Kk sy pergi tak perlu bawak apa² pun selain sijil nikah dan bil air/elektrik 🤔

Wasalam. Kenapa nk asing2 sis. Tiap2 Kali ke kk mmg kena check air kencing..takkan nk check asing tiap2 kali

boleh je. lagi bagus dah cek air kencing suruh scan sekali sbb sy pun begitu jg😅