KUCING SUKA LEKAT DGN ORG MENGANDUNG

Hai mommy2 sihat ke tu ? Harap2 semuanya sihat walafiat... Niy saya nak tanya sikit ,, sya tnggl d rmh mertua dan rmh mertua niy ada seekor kucing betina yg bru pun hbis beranak 3 ekor anknye...tpi sya pelik laa ibu kucing niy sllu duduk dlm pangkuan sya bila sya duk kat ruang tamu tgok tv ,, kdang klu sya ke bilik pun kucing tu cari sya smpai dpt...adakah kucing niy nak jaga sya yg tgh ngandung ke ape ? ?? kn org ngandung xleh dekat dgn kucing sbab bulu kucing tu boleh buat kita kena penyakit dan effect kpda baby yg d kndung...

15 Balas

Sy pun mcm tu sis,,pelik sy padahal kucing tu kucing kt rumah kwn sy tumpang.. mse sy awl preggy..sy duk kg 3 minggu...slma 3 minggu tu kucing tu asyik nk dekat sy..tuan ny tinggal lakk..kite bukn tuan ny ni dia nk dekat..😂yg sy perasan dia nk asyik dekat sy tu..sy perhatikan mlm sy tdo kt ruang tamu ehh tdo kt sebelah sy..then esok hari sy try lak tdo dlm bilik ikut lakk msuk tdo dlm bilik..😂 klw siang hari sy baring2 kt ruang tamu ad lg nk melekat..si tuan rumah pun heran..😂 rasanya betul la kot kucing tu nk jage kite mse preggy ni...😂

Comel nya kucing kat rumah mertua sis tu. Bila sis cerita, saya pulak yg terbanyang kucing tu 🤭💕. Kucing takde masalah sis, cuma sis jangan uruskn tempat najis kucing. Semoga dipermudahkan urusan sepanjang mengandung ni dan semasa nak bersalin nanti ye. Aamiin 🤲🏻💕 Ni saya ada jumpa artikel ttg pelihara kucing dan wanita hamil 🤗 https://my.theasianparent.com/bolehkah-pelihara-kucing-ketika-hamil-atau-ketika-ada-bayi-di-rumah

Kucing saya lately ni semua makin manja dgn saya mcm tahu nak ada org baru x lama lagi. Hari2 ckp nnt syg dekat baby sama mcm syg dkt saya. Hari2 mereka akan tunggu depan bilik saya nak jumpa saya😅 alhamdulillah dah 38minggu OK je. Just saya elak utk urusan najis ke apa la. Don't worry InsyaAllah okay je.

btl.. rmh mak sy byk kucing tp sy jnis xsuka pegang n belai.. jd bila dtg rmh mak mmg sy xhiraukan kucing2 tu n kucing2 tu pom xhiraukan sy haha.. tp bila mgandung ni, ad sekor kucing tu, mmg akn ikut je sy g mn2.. hehe.. mak sy ckp kucing mmg suka kt org mgandung

Ni kucing sy..nonem namany..mmg manja..tp nKal pon dye jgak..suka ajak sy main² dgn dye..dye peneman setia dikala sy sorg² kt uma..n betol kalo kt kedai mkn kcing mmg suke kt ibu preggy nie.. siap pgg tgn sy lgi minta mknan..

Sy dulu ms hamil ank sulung, kucing selalu dekat gan sy, dn selalu jg ikut mne sy pergi.. Kdg sampai kebilik.. Bl dh jumpa sy dya akn bersuara..bl sy dh jawab..dya pon pergi.. Mmg selalu sangat sampai sy nk bersalin pon..

Yaaa sama puan , anak kucing husb sy pun slalu mau tdur d atas perut lpas tu slalu ikut mana sy pergi 😂😂 sy smbhyg pun dia bole baring2 lg d sejadah 😂 #1stpregnancy

Bela kucing takde ape sis. Yg bahaya bila kita uruskan najis dia. In shaa Allah bulu dia takde effect apa2 dgn kita dan baby. Make sure selalu cuci tangan semua.

mungkin juga dia tahu sis pregnant kut . .kalau nk kata org mengandung tak boleh dekat3 dengan kucing sebenarnya boleh je . cuma elakkan sentuh najisnyaa sahaja . .

4y ago

betul tu...najis je x boleh...sy da betahun dr stat prgnant n anak da 6 tahun masih ada 9 ekor kucing ... xpernah skali pon memudaratkan...cuma kte ne kene jg kebersihan kucing tu tgk die duk indoor or outdoor

saya pun sama~ ttbe je kucing jd nk mnje2 dgn saya.. tido pun sllu dia ade kt sblah . tk pun kt kaki ..😂 kadang2 dia buat gap antara suami dgn saya ..