Bayi tak berak lepas tukar susu

Hai mommy2 sekalian, nak tanya ada tak kat sini ad masalah yg sma mcm anak sy? Umur dia dah 1 tahun 2bulan, baru2 ni dia kurang susu, bila buat minum msti tak habis. Dh gap byk dh dgn mknan pejal. Lbih kurang 3 4 jam lpas mkn mknan berat dia akn mnum susu tp dia mnum slalu sgt tak habis, kalau buat 4onz kdg dia mnum 1onz je.Sy ibu df + fm.Sy bg susu dutch baby, lepastu sy ingat dia dh taknak mnum susu tu jadi sy try bg susu dupro. Hri ni hri ke dua dia mnum susu dupro, tp smpai skrg dia tak berak. Tp dia ada kentut. Sy risau sbb slalunya 1hri je klau dia tak berak, esok msti dia berak. Ini dh 2 hari dia tak berak2. Sbb tukar susu ke? Ada tak cara2 nk bg dia berak ? Perlu ke sy stop susu tu then bgi susu dutch baby? Mohon sesiapa yg ada pengalaman sama bg pendapat, trima kasih pda yg respon soalan sy 🫰

1 Balas

susu bukan kepentingan dh utk anak atas 1tahun. dan x perlu dh pon sebenarnya ltk susu dlm botol. 1y dh boleh minum susu dlm cup, training cup, ritchel cup or sippy cup. kalau awk df, terus je bagi df. xperlu bagi susu fm. sbb susu bukan makanan anak atas 1tahun. cukup je susu bdn awk tu utk anak sbb dia dh makan. dan x perlu kan susu yg byk mcm baby bwh 1thn. 1hari paling byk minum susu 3kali je utk anak 1tahun ke atas.

8mo ago

anak sy mnum susu 2kali je 1hari sjak msuk umur 1 tahun nii, kdg2 1kali je.. sy dah cuba stop kan tak bg susu, dia mmg tak boleh klau tak mnum susu botol akn mngamuk. susu kotak full cream pom sy bgi jgk tp dia tetap tak boleh tinggal susu botol. Mgkin akn amik masa jgk untuk nak terus stop dia mnum botol.