Hb rendah 9.8 kena cucuk ubat

Hai mommy smua..nk tnya siapa ada pengalaman hb rendah...hb sy 9.8 dktr suggest utk drip ubat kt tgn tu ..sy takut la...mcammana ye..ade x mommy yg prnh cucuk dh sblum ni...sy dh buat smua..dh mkn smua yg dicadangkan utk naikkn hb...kerang, daging, jus delima, jambu batu, oren, sunquick, smua sy dh mnum n mkn..tp hb xnaik2..xtahu kat mana silapnya..kopi pun dh lama stop..teh mnum pun stgh cawan je..tu pun kalau tringin sgt...#pleasehelp

12 Balas

sy pn hb rendah dr awal2 pregnanvy n kk bg zincofer..pastu buat FBC,rupenye feratin ke ape namenye yg rendah..bacaan 10 je,doc ckp klu pregnant nk 40..so kne mkn maltofer 2 biji sehari.. tp cara mknnye (utk optimumkan nutrien): kne mkn skali dgn acid folic,vit b,vit c,n jus buah ori (bkn beli kat kedai)..cara ni mmg pharmacist + dietitian yg ajar..alhamdulillah hb naek cantek..slaen tu mmg mkn sayur bnyk ulam n rebus2 bakar2 je