ruam merah

Hai mommy semua . ada tak yg baby uols pernah kena macam ni ? apa petua untuk keluarkan semua dan hilangkan 😭 baby taknak makan .minum pun muntah pergi klinik semalam masa g klinik just bagitahu baby demam , ruam ni cuma naik sikit kat muka , doct kata ruam biasa . tapi semalam lepas ayah saya lumur air kelapa makin bertambah naik macam ciken pox .. mommy2 ada anak yg pernah kena ? demam still ada

ruam merah
5 Balas

Hai , sorry lupa update . Thankyou kepada yg balas , Anak saya kena penyakit "virus kawasaki" yang katanya penyakit ni hanya untuk kanak² . Penyakit ni bahaya juga boleh bawa maut . sama macam covid . kalau lambat memang kuman merebak kejantung ., alhamdulillah penyakit ni ada ubat. doct masukkan sel darah putih dalam badan anak . kalau kat swasta memang mahal ya kos ubat ni cecah belas ribu , Alhamdulillah kerajaan pun sekarang dah cover untuk ubat kawasaki virus ni . Alhamdulillah anak dah sihat dan takde masalah dalaman . tanda² dia memang sama macam misle / campak . bahaya sangat penyakit ni .

3y ago

Alhamdullilah

anak saya ari tu naik merah2 mcm ni satu badan.. demam x tgi sgt.. risau gak, bwk g kk smpai 2x kene amik darah. doc ckp demam viral.. doc bg ubat demam & air garam tuk kurangkan cirit pastu suruh beli ubat mkn kt farmasi. Alhamdulillah anak dh pulih, dlm seminggu gak la amik masa merah2 tu nk ilang. Yg penting ibu bapa kene sentiasa pantau suhu anak jgn bg naik tgi.

Ini cacar kudis.. Tak boleh kena angin mesti,bagi baby pakai stoking... Kalau biarkan je kena angin cacar tu tak habis keluar dan kemungkinan besar cacar kudis dtg balik kedua kalinya

carik krim eltina by zhulain pakai insha allah anak2 sy ok

try krim remdii sis