Ruam di muka, cara rawat?

Assalamualaikum semua, siapa baby dia pernah kena ruam kat muka mcm muka anak saya ni, ada ke cara utk hilangkan ruam kat muka bayi 4 bulan? Boleh ke suggest kan ubat yg sesuai yg doctor recommended utk kulit baby. Terima kasih.

Ruam di muka, cara rawat?
17 Balas

baby saya pernah macam ni teruk & lama jgk nk hilang. sy selalu bersihkan muka baby dgn tisu yg dibasahkan sikit & lap dgn kain lembut bersih. jgn guna wet tisu. sapukn calamine lotion baby (sy beli di farmasi) masa dia tdo. siang sy guna bedak agnesia. sabun mandian jgn kena di muka alhamdulillah dlm 2 minggu lebih mcm tu hilang. kadang2 persekitaran pun main peranan jgk. kena selalu bersih tak berhabuk. anyway, comelnya baby cantik bulu mata 😚

ruam susu nie sis.baby sy pun perna kena mcm nie.tpi sy cuma rajin gunakan air suam.ambil kain lembut dan sapukan dekat ruam nie pelan2 insyaallah hilang sis

sya bwli ubat ruam.. dari parmasi dan sapukan pada muka dan kawasan yg ada ruam leps tu pakai bedak sejuk insaalh 2 hari ruam dah habis..

2y ago

kan nurse cakap biar je Lama2 ok lh tu tp hati gatal.. maklum lh" ibu.. " namanya so beli je lah.. sbb tidak tahan nmpk anak nagis.. meragam bagai.. kikikik

lap dgn kain bersih selepas myusu.. sapu light minyak kelapa dara..sikit je tipis tipis dap dap sikit.. lma lma hilang

baby sy sis..kiqi kanan pipi dia naik..kulit jadi keras ..sy sapu baby oil ja sis.. Alhamdulillah lani dh licin

2y ago

mnyak johnson ..takpon mnyak zaitun..mnyak rambut biasa tu..ikot atas kulit baby sesuai ka dak.. kalau takyakin boleh pakai bedak utk sensitif skin baby ..kadang sy bubuh jugak..bedak pureen

sy pn bayi jd cmtu gak ..bby bru 2 bln sian ..cuba try cream ni rasi kulit pipi jd lmbut ruam kurg n hilang..

2y ago

sy rjin lap dgan kain bsah lepas myusu n air suam sma..lpas mndi spu cream tu nt llma hilang..

saya guna cream ni dri anak no.2 sya baby lgi...skrng anak dh 4 tahun msih guna..

2y ago

sama lah sis...sya sndri pn kadang guna jgk...

Saya pakai snowy treatment lotion. Alhamdulillah 2 hari dah ok. Sapu nipis nipis je.

i pakai mustela facial cream. boleh beli kat kedai baby. cepat je hilang

ruam susu ni cube pki baby cream.. insyaAllah hilang dlm mse 2 3 hari