13/8 due . dah ada tanda tp tk kena tahan

hai mommy . saya nk crita pengalaman saya . beberapa hari lpas saya ke hospital untuk scan baby. bila dah settle saya kena seluk untuk check laluan . sbb masa buat ctg ada detect contraction . bukaan 1-2 cm , and doktor ckp dia ada bukak kan jalan sikit . so balik je hospital mlm tu contraction teruk . bangun pg kencing kluar darah + lendir berketul besar . saya trus ke hospital berdekatan . bila buat ctg and check bukaan , still smaa 2 cm . saya kena tahan 1 mlm . yang saya bengang nya , knapa dia tak tahan saya smpai bersalin , sedangkan saya skang dah 39w5d dah . contraction kerap tp dlm skala 2 sbb saya masih boleh tahan . sampai misi KD yg rawat saya tu pun marah knapa doktor bg saya balik sdgkan 2 cm tu baby dah boleh nk kluar kalau dtg contraction yg kuat . skang saya di rumah mengunggu tanda pecah air ketumban seperti mana doktor bgtahu saya . dah lah anak first , risau lagi bnyak dari takut

4 Balas

Biasa mmg mcm tu awak. Kalau setakat bukaan 1- 2cm diorg mmg x kn ward sampai awak bersalin. Ada org berhari2 ambik masa dr 2cm nk ke 10cm tu. Dan juga mungkin masa tu hospital penuh. Hospital akan bg laluan kpd mommy yg betul2 nk bersalin pd waktu tersebut. Sekadar 1- 2 cm tu boleh tunggu lagi. Awak kena pantau sahaja lagi lah pergerakan baby dan juga tanda2 bersalin yg lain.

2cm mmg spttnye dh kene tahan wad.. sy bukaan 2 cm.. pkul 3 ptg.. mlm tu pkul 4 pagi dh bersalin. Bile contraction makin kerap mmg bukaan makin cpt

9mo ago

itulah . mungkin sbb contraction saya tak kuat and tak brapa kerap

Baru 2cm, perkara biasa kalau doctor suruh balik. 2cm nk ke 10cm boleh sampai 3 4 5 hari. Misi KD takkan tak maklum pula benda2 biasa mcm ni

Sepatutnya kena tahan 2 cm tu, awk hosp mana?

9mo ago

first htar , sec banting