Dilema pengasuh atau playschool

Hai mommies2.. saya dilema utk hanta anak 18bulan ke playschool atau teruskan di pengasuh. Pengasuh sgt baik tp bila fikirkan anak xbyk mainan di tempat pengasuh which mean anak xde buat apa2 yg boleh belajar. Tp konfius jgk kalau hanta playschool anak akan bersama teacher dgn ramai anak2 lain. Mngkin teacher xdpt focus mcm dia berada dgn pengasuh. Saya ibu anak satu.. mohon pandangan mommies2 yg berpengalaman. ?

5 Balas

Kalau pengasuh baik, better hanta pd pengasuh, anak pon dpt perhatian penuh. Sis beli la mainan, abc ke, lego ke pastu hantar ke pengasuh, nanti anak2 boleh main. Usia 18 bulan waktu anak main2, explore the world, bukan belajar mcm kt sekolah. Kalau hantar kt playschool ramai budak2, nanti penyakit berjangkit, x dpt perhatian penuh. Tp dari segi sosial bgus sbb anak dpt berkawan. Takpon sis cuba hanta anak ke playschool dalam sebulan dulu, tgok progress mcm mana

5y ago

Suggestion sy mungkin boleh hantar start 3 thn. Tp betol jugak sis ckp, cikgu kt playschool dah buat planning utk aktiviti anak2 kan, banyk ank boleh belajar kt sana .

Hantar ke playschool bagus juga sebab dia boleh explore lebih banyak benda. Ada kawan sebaya untuk dia berinteraksi dan teacher yg berpengalaman dlm perkembangan kanak2. Tp bergantung jugak kepada teacher:toddler ratio kat playschool tu. Jgn cari yg terlalu ramai. Nti jadi tak fokus dan mudah kena penyakit pula bila ramai2.

playschool! mn mungkin teacher akn abaikan anak murid dia. or better awak cr playschool yg hadkan pengambilan so dkt situ akan lbh bnyk tumpuan. pengasuh boleh jaga tp klau jenis yg bg makan,mandi sj tk boleh. bila anak dh besar ssh nnti.

Hantar d playschool cara ni dia ble belajar utk bersama kwn2 dan bljr brsama tcher and kwn2..

5y ago

Eh no... Okay tuu.. Ada yg lg muda dri tu msuk playschool.. Jgn risau la.. Okay tu..😊

Kalau pngasuh baik,better dgn pngasuh je..susah nak cr pngasuh baik skrg.